Jedanaest godina se družimo sa vama. Malovan. Net, razglednica iz rodnog kraja kraja gdje smo rođeni, odakle smo pošli i uvijek se vraćali, ako nikako drugačije bar u snovima, sjećanjima, tu su naši korjeni i korjeni naših predaka, a nadajmo se i mi ćemo biti korjeni naših potomaka koji će pominjati da su njihovi korjeni ispod planine Malovan na kupreškoj visoravni u Jugozapadnoj Bosni, gdje najljepše sunce rađa bura i jugovina šibaju svom svojom slilinom, gdje kiša pada ne odozgo nego sa strane, gdje snijeg pada sa svih strana a mnogi koji su to doživjeli rekođe da pada i odozdo, gdje su ljudi gorštaci mekana srca ...

Malovan net - jedanaesti rođendan
11.10.2017.

Dragi poštovaoci  25. oktobra 2006. godine,  ugledao je svjetlost dana  vaš i naš sajt Malovan.net zahvaljujuću prije svega Draganu i Marku Vavanu, Mirku i Milanu Duvnjak, Jovi- Joši Mariću iz Engleske, a odakle bi ako ne malovčani iz Engleske, ima tu ipak simbolike. Evo već jedanaest godina egzistira ovaj sajt, iako je tehnološki napredak u stalnom progresu i elektronske mogućnosti se veoma brzo mijenjaju, mnoge stvari brzo zastarjevaju, dolaze novi profili facebook, twiter i mnogi drugi a naš i vaš sajt Malovan net ostaje i opstaje.

Kroz razne naše rubrike željeli smo i uspjeli da osvježimo pamćenja, a istovremeno da što više zabilježimo o našem i vašem voljemom Malovanu, u rubrici priče iz Malovana prezentovano je dosta raznih priča i pjesama koje se odnose na život, rad i dosjetke naših gorštaka, rubrici tradicionalni rječnik objasnili smo i svakodnevno objašnjavamo  i opisujemo razne alatke za rad koje su odavno prestale biti u upotrebi. Preko  knjige gostiju godišnje prođe više  vaših obavjesti, pozdrava, informacija, čestitki, saučešća, razmjena adresa i slično. Do duše ove godine manje iz već navedenog razloga više društvenih grupa.

Nakon jedanaest godina, kada se osvrnemo, mnogo toga  je urađeno  a sve u cilju da smo bliži, iako nas stotine hiljada kilometara dijeli, a rasuti smo po cijelom svijetu, ali jedno nas uvijek veže a to je rodna gruda, odnosno naš Malovan.

Pored sajta imamo i face book profil Malovan razglednica iz Rodnog kraja, na kojoj smo svi zajednički mnogo aktivniji jer je takav medijum, mnogo jednostavniji, pristupačniji, savremeniji i lakši je za komuniciranje, većina nas ima svoj facebook profil, a od prošle godine izvršeno je poboljšanje protoka informacija i uvezivanje sajta i facebook profila, na što ste svi već navikli.

Koliko god možemo trudimo se da vam plasiramo pravovremenu i kvalitetnu informaviju iz rodnog kraja kao i mnogo lijepih fotografija koje sa posebnom pažnjom, radošću a veoma često i sjetom pregledamo. Takođe smo protekle godine obišli, foto i tekstualni obilježili značajne događaje kao što su Duhovi i Petorvdan u Blagaju, Vidovdan u Malovanu, Ilindan u Ravnom, Pantelindan u Vukovsku, dolazak novoimenovanog miropolita dabrobosanskog nj. Visokopreosveštenstva Hrizostoma kupreškim Srbima. Pored događaja iz rodnog kraja, zahvaljujući prvenstveno našim ljudima među kojim je Jovo Bajić redovno smo propratili tradicionalne kupreške sabore, koji su tu negdje vrsnici našem sajtu, a održavaju se svake godine naizmjenično u Beogradu i Novom Sadu. Propraćen je i ovogodišnji u Novom Sadu 6. Oktobra.

Propratili smo i aktivnosti na obnovi spomen ploče žrtvama fašističkog terora u Gornjem Malovanu i obnavljanju ograde gorblja takođe u Gornjem Malovan zahvaljujući prije svih Veliboru Zjajiću, Lazi Vavanu, Aleksandru Šebezu i svakako našoj Valentini Duvnjak.

Mnogo tekstova u našu  arhivu postavismo o našim malovčanima, dragim i karakterističnim osobama, koje se svaka na svoj način pamte kao što je o Lazi Duvnjaku-Lazici, Dušanu Duvnjaku-Dudi, Marinku Mariću, našem knezu, Vladi Duvnjaku-Dragomirovom, Momi Bukarici iz Rilića koji je godinama vozio autobus na liniji Kupres-Sarajevo, Momi Mariću-Bećaru, Trivunu Mariću, Mitru Rađenu... Neki tekstovi su izazvali i komentare, nekada pozitivne a nekada poneki i negativan. I komentari su objavljivani, ali normalno oni primjereni gdje se ne vrijeđa niko. Nadamo se da ćemo nastaviti sa tekstovima o našim malovčanima i njuhovim komšijama da se ne zaboravi.

Mnogi malovčani nas i napustiše, umriješe, odoše na onaj svijet, a i to nas sve na kraju čeka, kada god možemo odemo na naša groblja da upalimo svijeće i pomolimo se za njihovu dušu. Ove  2017. godine umriješe: Radojka Marić-Glamočka supruga Mome Marića, Momčilo Duvnjak Gojkovića, Sima Duvnjak - Kriveljuša, supruga Dušana Đućkova,  Joka  Kolonja supruga Dušana Kolonje, te stogodišnja Anđa Despinić supruga Bože Despinića, ako nekoga ne pomenusmo nije namjerno.                                                                      Na kraju šta reći, jedanaest godina smo zajedno, zar je malo,  našem sajtu želimo  još mnogo godina postojanja i praćenja života i rada naših malovčana, njihovih komšija i prijatelja, jer ovaj sajt je širio i širi ljubav, prijateljstvo, dobre odnose i vibracije, a veoma često i nostalgiju za ljudima, krajem, običajima, ali ipak uz pjesmu kao što je ona naša  „  Želi srce iz inata na kupreška doći vrata, pogledati svjetlos dana moga sela Malovana“...

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima vama, nikome posebno se ne bi zahvaljivali jer ste svi zaslužni u promovisanju svoga rodnog kraja kako  preko svojih profila kao i našega sajta.

Da ste nam živi i zdravi i dočekali dvadesetogodišnjicu, tridesetogodišnjicu...

 

 

 
Zoran Duvnjak

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Bravo Zorane, kao i uvijek - originalno. Na mnogaja ljeta!
Dragan Vavan, UK, 11. окт 2017.

Facebook komentari