Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata

Još jedno lice iz Malovana, koje je dalo pečat našem selu Malovanu a koje ni u kom slučaju nebi trebalo zaboraviti a da se ne napiše bar nešto jeste Mitar. Radi se o Mitru Rađenu sinu Pere iz Donjeg Malovana rođenom negdje oko 1910. Godine kao potpuno zdravo djete i kratko vrijeme nakon rođenja ostaje potpuno slijep.

Објавио: Zoran Duvnjak, у категорији Priče iz Malovana, 28.5.2016. 10:25:25

 Mitrova posebnost i karakteristika se ogleda u mnogim stvarima, iako slijep od prve godine života tom istom životu se maksimalno suprotstavio, a život ga nije ni malo mazio. Ženio se dva puta i oba puta iz donjeg livanjskog polja, prva žena mu je bila Marija Nenadić, umrla je na porodu, iza nje je ostala djevojčica kojoj su dali ime po majci. Druga žena mu je bila Smilja Mihajlo iz sela Provo sa kojom je porodio troje djece, Peru koji je nešto nakon rođenja umro, te Mitra zvanog Momčilo (dali mu ime po ocu jer je prvi sin umro pa se po tradiciji davalo ime oca kako bi dijete preživjelo) i kćerku Bojanu.  Radio je poslove kao i svi muškarci njegovog doba a to znači da je u šumi sjekao drveće, kod kuće cijepao drva, na livadi kosio travu, oštrio kosu kovanicu i klepao, odnosno otkivao. U šumu je znao otići sam iako nije ni malo vidjeo, odsjeći drvo, vratiti se kući opremiti konja ormom i otići sa konjem do odsječenog drveta, zakačiti drvo i dovući ga kući, nakon toga raspremiti konja, ispilati drvo i iscjepati, a sve sam. Da li je to moguće - jeste svjedoci su mnogi malovčani a i pisac ovih redova ne jednom je to gledao. Mitar je pored svakodnevnih seoskih poslova radio i druge mnogo suptilnije poslove, pisao je pjesme, kako pisao kada ne vidi, on je pjesme smišljao i urezivao u svoju memoriju do kraja života a uz gusle pjevao te iste pjesme.

Slavaricu koja se u svakoj kući i Malovanu čitala za slavu znao je Mitar napamet, ne samo slavaricu nego i prigodnu priču za lomljenje slavskog kolača u našoj kući svake godine za Mratindan Mitar je čitao slavu i lomio slavski kolač jer je bio naš kršnjak inače ujak od moje majke.

Često je sam odlazio, dok mu djeca nisu odrasla do Kupresa, Šujice, Livna, Duvna, Bugojna, a do samog magistralnog puta Kupres-Livno morao je pješačiti oko 2 km kroz šumu preko lokaliteta Malinjak do gostione na Stržanju koju je dugo godina držao Marić Trivun takođe malovčak.

Znao je mnogo ljudi ne samo iz Malovana nego iz Kupresa i kupreških sela, Šujice, Livna Duvna i koga je jednom čuo i nakon nekoliko godina kada bi ga ponovo sreo prepoznao bi ga po glasu i zapamtio ime. Bio je strašno inteligentan mada se o koeficijentu inteligencije tada malo i znalo i pričalo ali po tome koliko je pjesama znao napamet, priča i drugih tekstova koje bi mu neko samo jednom pročitao ili ispričamo Mitar bi zapamtio.

Mitar je bio veliki vjernik, pravoslavac, iakoje živio u vrijeme kada se o vjeroispovjesti uglavnom šaputalo, on je sve postove redovno postio, nijedan  do samog kraja života nije propustio a živio je do 1985. godine.

Mi djeca često smo sjedili pored njega a on nam je pričao razne priče koje mu je ranije neko ispričao ili pročitao. Mnogo puta nam je pričao o Velikom Stržanju starom Rimskom i srednjevjekovnom gradu u blizini na našega Malovana i legendama vezanim za Stržanj.Zatim nam je pričao kako su njegovi preci došli u Malovan, jedan brat ostao tu a drugi produžio na područje današnje opštine Šipovo, Janjsku visoravan, doseljavanju Duvnjaka i drugih plemena u Malovan kao i mnoge druge priče.

Umro je negdje u decembru 1985. godine u rodnom Malovanu gdje je i sahranjen.  Iza Mitra je ostalo nasnjdnika, djece unučadi a i praunučadi, a jedino njegova kuća je iz proteklog rata ostala u dosta dobrom stanju u zaseoku Jovića kraj u Donjem Malovanu i još uvijek prkosi vremenu.

 
 

Vlade-Vladica Dragomirov Duvnjak, čovjek i lovac od glave do pete

Vlade-Vladica Dragomirov Duvnjak, čovjek i lovac od glave do pete Dugo razmišljam kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka za kojega mnogi smatraju da je čovjek od posebnne sotre, ističe se mnogim stvarima veoma pošten, skroman, dobrog srca-širogrudan, a prije svega veliki znalac lova divljih životinja i njihovih ćudi a posebno u svoje vrijeme specijalista za vukove.
Zoran Duvnjak, 16.1.2015. 23:00:00 Detaljnije

Na grobu Dušana Dude Duvnjaka iznikla jabuka

Na grobu Dušana Dude Duvnjaka iznikla  jabuka Na grobu našeg Dude izraslo veliko stablo jabuke i na njemu veliki, lijepi plodovi jabuka koji na jesenjem kupreškom suncu počinju da rumene. U ovom groblju a i šire nisam čuo da je izrasla samonikla jabuka na grobu i da je toliko narasla i rađa plodove.
Zoran Duvnjak, 5.10.2013. 22:00:00 Detaljnije

Koševina na Kupresu

Koševina na Kupresu Simbolično, koševina na Kupresu počinjala je održavanjem Strljanice, koja je nekad organizovana za Vidovdan a kasnije prvom nedjeljom mjeseca Jula. Stvarni početak koševine obično je počinjao početkom jula, kad bi trava dozrila, oko Petrovdana, a završavalo se krajem avgusta, oko Velike Gospojine. Ako su česti kišoviti dani, sezona koševine otegla bi se i duže.
Mirko Matić, 12.7.2011. 10:28:20 Detaljnije

Ružo ženo živa željo

Ružo ženo živa željo Iako relativno malo područje sela Donji i Gornji Malovan imaju svoju tradiciju i svoje junake koji su na svoj način obilježili život u Malovanu. U ovom tekstu govorimo o Lazi Janjkić Duvnjaku zvanom Lazica. Možda poseban, često neshvaćen, a možda je stvarno živjeo ispred svoga vremena.
Z. Duvnjak, 11.6.2011. 22:00:00 Detaljnije

FK Malovan

FK Malovan Fudbal u Malovanu, kao i drugim mjestina u našim krajevima bio je najpopularniji, mada neki podaci govore da je nakom Drugog svjetskog rata u Malovanu bila popularna i odbojka i redovno su se nedjeljom na Janjkića dražici igrale odbojkaške utakmice. Međutim, fudbal je uvijek imao svoje mjesto u našem Malovanu.
Zoran Duvnjak, 20.3.2011. 19:07:02 Detaljnije

Iz iste kategorije:

Još neki Malini biseri, 19.7.2010. 4:54:44
Nadmudrivanja braće Bajilo, 19.7.2010. 4:53:53
Što siđe, bolan Ilija?, 19.7.2010. 4:53:07
Grešni rišćani, 19.7.2010. 4:46:37
Kiridžije u svatovima, 19.7.2010. 4:45:15
Malovanjski fakultet, 19.7.2010. 4:44:34
Krcun i Blagajčani, 19.7.2010. 4:42:17
Dolazak struje u Malovan, 19.7.2010. 4:39:48
Ćućur, 19.7.2010. 4:37:38
Momirovi Problemi, 19.7.2010. 4:36:49

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com