Na grobu Dušana Dude Duvnjaka iznikla jabuka

Na grobu našeg Dude izraslo veliko stablo jabuke i na njemu veliki, lijepi plodovi jabuka koji na jesenjem kupreškom suncu počinju da rumene. U ovom groblju a i šire nisam čuo da je izrasla samonikla jabuka na grobu i da je toliko narasla i rađa plodove.

Објавио: Zoran Duvnjak, у категорији Priče iz Malovana, 5.10.2013. 22:00:00

Uoči jesenjih zadušnica 2013. nađoh se ponovo u Malovan u groblju da obiđem grobove svojih predaka, komšija, onih koje sam rado kao dijete slušao, sretao, pozdravljao se sa njima, od mnogih naučio veoma bitne stvari u životu koje su mi bile od dragocjene važnosti i koje želim prenijeti na svoje potomke. Dođoh na grob svoga djeda Bože Duvnjaka-Brzice, moga rođe Tadije, Sime, Mirka, Savice Bajine, Anđe Lukine,Save Pržića, Šćevana Kanlića, Mitra Rađena i mnogih drugih Duvnjaka, Kanlića, Rađena i Marića ukopanih u našem gornjem groblju u Donjem  Malovanu.

Kao što prošli put u 2011. godini, zajedno sa Stojanom Duvnjakom i njegovom ženom Bosom zapazih grob Laze Duvnjaka, Janjkića-Lazice, ovaj put zastadoh pored groba Dušana Duvnjaka zvanog Duda-Pržića iz Jovića kraja i tu mi zastade pogled. Na grobu našeg Dude izraslo veliko stablo jabuke i na njemu veliki, lijepi plodovi jabuka koji na jesenjem kupreškom suncu počinju da rumene. U ovom groblju a i šire nisam čuo da je izrasla samonikla jabuka na grobu i da je toliko narasla i rađa plodove. Inače na Kupresu je običaj da se na grob pokojnika, nakon ukopa obavezno ostavlja litar rakije, na krst peškir i vunene čarape ili terluke i obavezno jabuka. To bi se uglavnom ostavljalo da namjernik prolaznik popije gutljaj rakije i preda pokoj duši umrlom, siromašni bi obično uzimali čarape i peškir a jabuka bi uglavmom na grobu istrunula. E od jedne takve jabuke na Dudinom grobu je iznikla velika lijepa jabuka koja je počela da rađa plodove, iako kupreški kraj nije poznat po voćarstvu zbog svoje surove klime. Ali na Dudinom grobu jeste. Kada je jabuka iznikla davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka neki su govorili da je Bog dao da Dudi iznikne spomenik na grobu jer nije imao muških nasljednika-sinova da podignu spomenik, međutim njegovi naslednici, unuci su pored jabuke podigli i nadgrobni krst.

Inačen na osnovu knjige Hronika kupreškog sela Donji Malovan autora dr.Koste Duvnjaka, Dušan Duvnjak zvani Duda Pržića je sin Marka rođen 1916. a umro 1976. godine, imao sina Marka koji je još kao dijete umro i dvije kćerke, Stanu bila Udata u Rilić za Dušana Velemira i ima potomke, dva sina i kćerku, te Savicu koja nije udavana, umrla u izbjeglištvu 1996. godine u Banja Luci gdje je i sahranjena.

Za Dudu je bilo karakteristično da je bio veoma iskren i pošten, da je živjeo siromaški od svoga rada te da je sa komšijama bio u veoma dobrim odnosima. O njegovom dobrokomšijskom odnosu govori i podatak da je okupljanje, kako omladine tako i starijih bilo baš pred njegovom kućom i zvalo se Dudino RUNTALIŠĆE. A Predrag Baja Duvnjak mi je pripovijedao da je aktuelna pjesma, prilikom izgradnje ceste kroz naše selo bila, „Duvnjak Dušan i Kundića Jozo Mirišan ih u taćkama vozo“, što ih je vozao nije mi poznato, vjerovatno neka dosjetka  ili slično, Mirišan je moj otac, još živ moraću ga pitati da objasni kako se nebi zaboravilo.

 
 

Iz iste kategorije:


Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com