Varica

Varica U Blagaju, a vjerujem i u Malovanu, Ravnom i Vukovsku postojao je običaj pripremanja-kuvanja Varice. Ovo jelo pripremano je kao poslastica u vrijeme Božićnog posta, kada je ishrana bila veoma skromna i oskudna. Varica je jednostavno jelo koje se sastojalo od zrna pšenice, kukuruza, ječma i ponekog zrna pasulja.  

Објавио: Mirko Matić, у категорији Sjećanja, 14.12.2011. 12:55:54

Varica U Blagaju, a vjerujem i u Malovanu, Ravnom i Vukovsku postojao je običaj pripremanja-kuvanja Varice. Ovo jelo pripremano je kao poslastica u vrijeme Božićnog posta, kada je ishrana bila veoma skromna i oskudna. Varica je jednostavno jelo koje se sastojalo od zrna pšenice, kukuruza, ječma i ponekog zrna pasulja. Sve to bi se usulo u jedan lonac, dolilo sa vodom i stavilo na vatru da se kuva oko 3 sata. Varica se spremala dva dana prije Nikoljdana, tj. na dan Sv. Velikomučenice Varvare. Sledećeg dana Prepodobnog Save ovo jelo je trebalo odstajati. Na dan Svetog Nikolaja prvi put se jelo kušalo i trošilo sve dok ga u loncu teče. Lonac se stalno nalazio na šporetu, da se Varica ne bi potpuno ohladila, a i da je uvjek malo topla, onako taman, kad ko zaželi da je jede. Iz lonca se uzimao po jedan do dva paljka skuvane smješe, i sipalo u šolju ili tanjir. Po želji, Varicu je bilo potrebno zasoliti ili pošećeriti. Djeca i mlađi su šećerili a stariji najčešće solili. U nedostatku ostalih posnih namirnica, Varica je predstavljala i dobar posni obrok, a i poslasticu za iznenadne goste, djecu i preldžije, kojih je u tim dugim noćima, bilo na sve strane. Zbog prazničnih dana u mjesecu decembru kad se ovo jelo pripremalo, u narodu je postojala uzrečica Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa. U sadašnjem vremenu posta i savremenih dijeta, vjerujem da će ovo jelo dobro doći svima onima koji odluče da ga pripreme i isprobaju, da na nekom savremenom prelu evociraju uspomene na rodni kraj i običaje naših starih. Tako spajajući ugodno sa korisnim i Varicu će mo sačuvati od zaborava. Autor, Mirko Matić Sarajevo, 14.12.2011. godine

 

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.

Komentari posjetilaca:

Trenutno nema komentara na ovaj tekst.

Facebook komentari

Iz iste kategorije:

Marinko Marić malovanjski knez, 7.2.2015. 23:00:00
Varica, 14.12.2011. 12:55:54
Običaji za sahranu, 17.10.2011. 15:46:55
Mladenci u 90-im, 2.7.2011. 11:58:27
Vaskrs na Kupresu, 24.4.2011. 19:16:47
Božićni običaji na Kupresu, 3.1.2011. 10:03:29
Vavani porijeklo, 5.12.2010. 14:19:58
Božićno jutro, 14.11.2010. 17:36:59

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com