FK Malovan

Fudbal u Malovanu, kao i drugim mjestina u našim krajevima bio je najpopularniji, mada neki podaci govore da je nakom Drugog svjetskog rata u Malovanu bila popularna i odbojka i redovno su se nedjeljom na Janjkića dražici igrale odbojkaške utakmice. Međutim,  fudbal je uvijek imao svoje mjesto u našem Malovanu.

Објавио: Zoran Duvnjak, у категорији Priče iz Malovana, 20.3.2011. 19:07:02

Ko i kada je u Malovan donio prvu fudbalsku loptu nije poznato, ali se u svako vrijeme i na svakom mjestu igrao fudbal. U ljetnom periodu, u pauzi savkodnevnih poljskih radova,  svake nedjelje se igrao fudbal na stadionu kod stare škole. Tu su se sastajale ekipe iz Gornjeg i Donjeg Malovana, a nekada bi dolazili i rilićani. Malova je često imao ekipu na turnirima u Ravnom za Ilindan, u Vukovsku za Pantelindan, u Blagaju za Duhove. Ekipa je mijenjala imena, kao što su „Petar Kočić“, „Obilić“i još neka druga, a najčešće se zvala „Malovan“. Autor ovoga teksta se sjeća turnira u Ravnom za Ilindan kada je ekipa Malovana bila pobjednik, to bi moglo biti 1980.  godine, jedan od lidera tadašnje ekipe je bio Marić Nenad a pobjeda je proslavljena u gostioni na stržanju kod Grge. Značajnu ulogu u promovisanju fudbala iz Malovana imali su: Niko Despinić,   Anđelko Duvnjak-učo, Vojin Kanlić, Pero Duvnjak-Markanov, Božo Kolonja, Niko Vavan, Vojislav Duvnnjak, Momčilo Duvnjak-Momidža, Radislav Vavan, Duško Zjajić, Rane Marić, Dule Duvnjak Davidov, Vlade Marić-Borota, Slobodan Duvnjak-Slobaš, Aco Duvnjak,  Radovan Duvnjak, David Marić- Daša , Vavan Mirko-Mire i mnogi drugi. U periodu od 1985-1989. godine predsjednik FK Kupres bio je naš malovčak i jedan od urednika ovoga sajta Milan Zjajić-Zjajo.

Većina Malovčana je navijala za beogradske timove Crvena Zvezda i Partizan, čini mi se da je mnogo više bilo zvezdaša, jedino je Vlade Marić-Borota navijao za OFK Beograd. 

U sjećanje na te dane Pero Duvnjak i danas vodi računa o fudbalu Malovana te je jedan od osnivača FK Malovan u dalekom Lincu u Austriji. Pero je nabavio kompletnu oppremu za naš fudbalski klub i ovom prilikom želimo da promovišemo opremu FK Malovan.

Grb FK Malovan je plave boje ovalnog oblika sa tri planinska vrha koji simbolizuju Malovanjke, Veliki Malovan i Mali Malovan, ispred tih vrhova je veliko bijelo slovo M a ispod slova stoji 1999., godina osnivanja. Dres i šorc su plasve boje, na prednjem dijelu dresa na lijevoj strani nalazi se grb FK a na sredini ispod grba stoji  FK MALOVAN, na leđima se nalazi broj.

Značajnu ulogu u fudbalskom sportu imali su Kolonja Saša, čiji je otac porijeklom iz Malovana a živio je u Trebinju. Saša je igrao za Leotar Trebinje, Igman iz Konjica, nekoliko utakmica u prvoj ligi Jugoslavjie za mostarski Velež. Međutim,  Sašu ljubitelji fudbala u Hercegovini i bivšoj državi pamte kao standardnog člana prve postave tima "Mostarske kiše" koji je bio višestruki prvak Jugoslavije u Malom fudbalu. U Drugoj saveznoj ligi SFRJ je igrao malovčak  Dragan Vavan sin Bože iz Zrenjanina, dugo godina bio standardni prvotimac Proletera iz Zrenjanina i sada  je u fudbalskom sportu radi kao trener.  Takođe u Proleteru je igrao i Niko Zjajić zvani Miško,  u svoje vrijeme je bio jedan od najpopularnijih fudbalera Proletera, kasnije je karijeru nastavio i okončao u Jagodini iz tadašnjeg Svetozareva gdje i danas živi. Njegova braća Ratko i Dragomir su igrali fudbal, ali sa manje uspjeha.  Marić Boro Dakićev bio golman u Iskri Bugojno a nakon Iskre  igrao u  FK Makljen Prozor. Mile Duvnjak je bio golman u Troglavu iz Livna, isto tako u Troglavu je igrao i Boro Mirka Duvnjak. Milin sin, čija je majka Anđelka  malovanka, je takođe golman  i brani u jednom od klubova u Novom Sadu. U Austriji aktivno igraju fudbal Duvnjak Stefan i Marko sinovi Pere, Duvnjak Danilo sin Gojka Momčilovog . Sin Neđe Duvnjaka iz Švajcarske takođe je bio fudbaler.

 
 

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.

Komentari posjetilaca:

За Милоша из С. Купреса информација Малован је на турнирима учествовао и имао значајног успјеха освајајући турнире, нормално на аматерској основи. Није био регистрован ФК, осим ако сада није основан у Аустралији, Америци, Канади гдје је више Маловчана него у Маловану. О томе више могу рећи Перо Дувњак, Борота, Даша, Дуле Давидов, Миркица, Ненад Марић, Близанци Ненад и Предраг Дувњак и многи, многи, други...
З.Дувњак, Бања Лука, 18.9.2014. 0:00:00
Pa jel FK MALOVAN,negdje učestvovao na turniru?Ko su igrači koji igraju za FK MALOVAN?
Miloš, Srpski Kupres, 18.9.2014. 0:00:00
Хвала малчовчак на коментару, Марицан је сигурно дао велки допринис фудбалу на Купресу а био је маловчак, случајно је испуштен из овога текста, али зато постоје коментари свих вас да се исправи свака грешка. Многхо поздрава и хвала.
З.Дувњак, Б.Лука, 26.7.2011. 0:00:00
Можда је вредно напоменути да је доста маловчана играло за ФК Купрес. Видим да сте већ неке побројали, али несмијемо никако заборавити и Драгу Марића Марицана, који је годинама наступао за ФК Купрес. Половином осамдесетих је био и тренер истоименог клуба. Можда је важно напоменути и највећи успјех овог клуба, а то је било давне 1985. године када је клуб поразом на пенале од ФК Борац из Травника, послије 1:1 у регуларном дјелу меча, био на самом пртагу уласка у 16ну финала Купа СФРЈ. Тадашњи предсједник клуба је био покојни професор Ђукановић, а капитен Бранко Гуслов.
Malovcak, -, 16.7.2011. 0:00:00
Lijepo se podsjecati dana kada smo bili mladi.Dobro je da jos uvijek postoje ljudi koji imaju kontakt sa rodnim krajem Malovanom.Pozdrav svima ma gdje god bili
Duka Maric, Austrija, 17.5.2011. 0:00:00
Ево имамо податак да је Љубомир прву фудбалску лопту донио у Малован, ово је и сврха постојања Malovan. net-a, а то је да се многе ствари заувијек отргну од заборава. Да није нашег и вашег сајта да ли би се неко сјетио ових и оваквих података. У Маловану кaжу да ивер не пада далеко од кладе, тако је и код Ђорђе Дувњака, његов унук, а наше горе лист је познати кошаркаш Урош Дувњак.
Z.Duvnjak, B.Luka, 7.4.2011. 0:00:00
Dopao mi se napis o mlovanskom fudbalu. Kada je Milan naoisao pricu Cucur moja najveca zamerka mu je bila sto nije napisao da sam ja 1950 godine doneo prvi fudbal u Gornji Malovan, odnosno Malovan. Ovo sam mu oprostio jer on tada nije bio rodjen. Te godine polozio sam malu maturu i prijavio se da idem na Omladinsku radnu akciju. Brat Lazo kod koga sam ziveo u Beogradu je smatrao da sam nejak i da necu izdrzati dosta teske napore. Otisao je u moju skolu i zamolio direktorku da mi onemoguci odlazak na izgradnj. Za ovo sam saznao kasnije. Da bi zbog ovoga postupka zadovoljio savest, a isto vremeno me nagradio za odlican uspeh uskoli, zaduzio se kod vojske sa fudbalskom loptom, koju sam ja doneo u Malovan. U to vreme bilo je tesko nabaviri fudbalsku loptu. Dolazak prve fudbalske lopte u Malovan bilo je veliko iznenadjenje. Uglavnom svake nedelje mladici iz Donjeg Malovana dolazili su u Gornji Malovan, pa bi se obicno podelili na dve grupe i igrali se loptom dok nam nebi dosadilo. Samo da napomenem da mi je u najlepsem secanju ostao DJordjesa iz Donjeg Malovana. Bio je visok i krakat. Jednom prilikom kada je hteo da udari loptu, koja je isla dosta visoko, udario je nogom u glavu Marinka Zjajica koji se nalazio iza njega. Svi koji smo tada igrali loptu blizu smo osamdesetim godinama, a neki ako su jos zivi usli su u devedesete.
LJubomir Zjajic, Auckland New Zealand, , 7.4.2011. 0:00:00

Facebook komentari

Iz iste kategorije:


Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com