KOZANjE Kozanje je stara narodna igra na Kupresu, kao i u mnogim drugim mjestima, samo možda pod drugim imenom, npr. mlin ili igranje mice. Igrala se u dugim zimskim noćima, na prelima ili u vrijeme zimskuh svetaca, kad nije bilo drugog posla. Igrali su je svi, odrasli, muškarci i žene, a često i djeca. Kao i svaka druga slična igra i ova ima svoje neophodne rekvizite a to su kozaljka i koze. Kozaljka je teren za igru, koji se sastoji od tri simetrična pravougaonika ili kvadrata koji su međusobno na sredini svake stranice povezani poprečnom linijom 

25.2.2011.

KOZANjE Kozanje je stara narodna igra na Kupresu, kao i u mnogim drugim mjestima, samo možda pod drugim imenom, npr. mlin ili igranje mice. Igrala se u dugim zimskim noćima, na prelima ili u vrijeme zimskuh svetaca, kad nije bilo drugog posla. Igrali su je svi, odrasli, muškarci i žene, a često i djeca. Kao i svaka druga slična igra i ova ima svoje neophodne rekvizite a to su kozaljka i koze. Kozaljka je teren za igru, koji se sastoji od tri simetrična pravougaonika ili kvadrata koji su međusobno na sredini svake stranice povezani poprečnom linijom. Kozaljka se može nacrtati na nekom tvrdom kartonu a najčešće je bila urezivana oštrim nožem na širem komadu daske ili nekog stočića za sjedenje. Koze ili figure, kojih treba biti dva puta po devet, uzimane su od zrna pržene kafe, kukuruza ili graha. U sadašnje vrijeme taj izbor bi mogao biti daleko veći u obliku raznih plastičnih figurica.

To je igra u dvoje, tako da svaki igrač ima po devet koza koje su različite od koza njegovog suparnika. Igra počinje tako da svaki od igrača naizmjenično postavlja po jednu kozu na kozaljku (đoškove ili krstove gdje se linije ukrštaju). Cilj igre je da se suparniku jedu koze, sve dok mu ne ostanu samo dvije, da više nije u stanju napraviti kul ili mlin. Kul se postiže kada se na kozaljku poredaju koze da su tri iste, od jednog igrača u jednom redu, bilo na kojoj stranici pravougaonika, ili pak liniji koja povezuje linije pravougaonika. U toj situaciji, igrač koji je napravio kul – nakulio stječe pravo da pojede jednu kozu od svog suparnika, po sopstvenom izboru, izuzev onih koje se nalaze u zatvorenom kulu. Kozu iz zatvorenog kula moguće je pojesti samo u situaciji kad taj igrač nema više od tri koze na kozaljki. Već u toku postavljanja-raspoređivanja koza na kozaljku moguće je napraviti jedan do dva kula i pojesti jednu do dvije koze protivnika ali to nije predstavljalo presudnu prednost, jer je mnogo bitnije pravilno postaviti svoje koze i zauzeti početne pozicije za nastavak igre. Umjeće je svakog igrača ponaosob kako to postići, što je predstavljalo tajnu, a veoma je važno i iskustvo igrača koje se postiže dugotrajnim igranjem kao i kod ostalih sličnih igara. Kad su sve koze postavljene počinje igra kozanja.

Svaki igrač ima pravo da naizmjenično pomjera po jednu kozu za po jedno polje. Cilj ovih pomjeranja je stvaranje pozicija da se napravi kul, predupredi suparnika u njegovim namjerama ili pak blokira pomjeranje njegovih koza. U toku igre svaki igrač nastoji da što prije pojede koze protivnika, praveći jedan ili više odvojenih kulova, na različitim krajevima kozaljke, a postoji mogućnost da se naprave i tkalje. To je situacija kada se pomjeranjem jedne koze iz napravljenog kula automatski pravi drugi kul. U tom slučaju igra se veoma brzo završava jer se broj koza suparnika veoma brzo smanjuje.

Kada se koze protivnika svedu na tri on automatski stječe pravo skakanja. To je značilo da više nije obavezan svoje koze pomjerati za samo jedno polje nego je mogao sa jednom kozom skočiti na bilo koje mjesto da bi sprečio namjere suparnika. Skakanje je posebno bilo zanimljivo kad bi se oba igrača našli u situaciji da su ostali sa po tri koze i igru dalje nastavili skakanjem. U ovom završnom dijelu igre skakanja takođe je potrebna posebna vještina i znanje da se namjesti takva pozicija svojih koza da suparnik nije u mogućnost da osujeti pravljenje završnog kula a samim tim i svoj konačni poraz.

Još jedan način završetka ove igre mogao bi da bude da se sa svojim kozama blokiraju u toku postavljanja ili u toku igre, koze suparnika tako da nije u mogućnosti ni jednu kozu pomjeriti na prazno polje, što automatski znači i poraz. U toku igre kozanja bilo je dozvoljeno posmatranje i navijanje, obično za slabijeg ili mlađeg po godinama, ali je strogo bilo zabranjeno glasno komentarisanje poteza igrača ili eventualno šaptanje, odnosno pokazivanje poteza nekom od igrača. Danas se ova igra kozanja pored svih savremenih igara, na računarima i aparatima veoma rijetko igra a mali je broj onih a posebno djece koji je uopšte znaju igrati. Banja Luka, 25.02.2011. godine

MIRKO MATIĆ

Vaš komentar na tekst:
Polja označena sa * su obavezna za unos
Urednici sajta www.malovan.net ne odgovaraju za sadržaj poruka i komentara posjetioca ovog sajta. Urednici zadržavaju pravo da poruke i komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadržajem brišu ili mijenjaju. Ukoliko mislite da je neka od objavljenih poruka ili komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiva za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu info@malovan.net sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni tekst.
Komentari posjetilaca:
Nekima, kao što je ova gospođa Jelena bilo bi bolje da nikad ne kažu ništa, a njihova glupost bi ostala vječita tajna.
Blagajčanin x, Banja Luka, 03. апр 2012.
svi se secate igara ka kupresa a svi yaboraviste nase poginule borce. sramotaa,setite se bar ucveljene dece i porodica.
jelena, banja luka, 14. јан 2012.
Igro sam je godinama i bio sam nepobediv. Volio bi da zakazemo negde prelo i da organizujemo turnir kozanja.
mihajlo, melburn, 12. дец 2011.
e i ja sam se ko dite kozo
merlin, šujica, 25. јун 2011.

Facebook komentari