Sjećanja

 

VARICA

VARICA U Blagaju, a vjerujem i u Malovanu, Ravnom i Vukovsku postojao je običaj pripremanja-kuvanja Varice. Ovo jelo pripremano je kao poslastica u vrijeme Božićnog posta, kada je ishrana bila veoma skromna i oskudna. Varica je jednostavno jelo koje se sastojalo od zrna pšenice, kukuruza, ječma i ponekog zrna pasulja.
Mirko Matić, 14.12.2011. 12:55:54 Detaljnije

Običaji za sahranu

Po hrišćanskom verovanju i učenju crkve, smrt je prelazak iz ovozemaljskog, privremenog života u nebeski večni život. Zato se svaki hrišćanin celoga svoga života priprema za taj prelazak. Svaki čovek, još za života, odredi mesto gde želi da bude sahranjen, a kada dođe u stare godine, on sa svojim ukućanima ili prijateljima priprema sve šta je potrebno za sahranu jednog hrišćanina.
, 17.10.2011. 15:46:55 Detaljnije

Osvećenje crkve u Blagaju 1890. godine

Autor(i): JOVO KRNDIJA Datum publikacije: 01-08-1890 Najponiznije umoljavamo da blagoizvolite u pogledu osveštanja naše srpsko pravoslavne crkve u Blagaju (kod Kupresa) sljedeće retke u Vaš cijenjeni list uvrstiti : Na dan prije osveštanja u subotu dne 1. t. mj. pohitiše ne samo pravoslavni narod već i mnogobrojna braća katolici na susret preosv. g. mitropolitu Đorđi Nikolajeviću čak do stožerskog vrela, gdje je večera u tom krasnompredjelu u sred šume priređena bila. Oko 5 sahati po p. oglasi pucnjavina prangija dolazak preosv. g. mitropolita, koji je sa mnogobrojnom pratnjom sveštenstva i naroda iz Donjeg Vakufa i Bugojna uz burno klicanje „živio" dočekan.
Autor(i): JOVO KRNDIJA Datum publikacije: 01-08-1890, 15.10.2011. 7:55:25 Detaljnije

Mladenci u 90-im

Petar i Jefa venčali su se u crkvi kraj Kupresa davne 1940. godine U ratu su im stradali i kumovi i crkva, tako da su nedavno, zbog peripetija sa „papirima“, morali ponovo da se venčaju. U 90-toj godini, nakon 70 godina braka. Birokratija, eto, nekad rezultira i veseljem
Napisao Dragan Stojanović, Foto: Dragutin Savić , 2.7.2011. 11:58:27 Detaljnije

Vaskrs na KUPRESU

Vaskrs na KUPRESU Pripreme za doček drugog radosnog hrišćanskog praznika Vaskrsa počinjale su veoma rano velikim sedmonedeljnim postom. Ovaj praznik na Kupresu najčešće su zvali Uskrs. Za vrijeme posta svi ukućani morali su se strogo uzdržavati od uzimanja hrane životinjskog porijekla – mesa i mliječnih proizvoda. Od životinjskih proizvoda jedino se mogla jesti riba, a nju baš i nije bilo lako nabaviti, pa se post sprovodio u veoma oskudnim uslovima.
MIRKO MATIĆ, 24.4.2011. 19:16:47 Detaljnije

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan na Internetu    Web design: Kreativnije.com