Sjećanja

 

BOŽIĆNI OBIČAJI NA KUPRESU

BOŽOĆNI OBIČAJI NA KUPRESU Božić, praznik nad praznicima, u svim kupreškim selima dočekivan je s najvećom radošću. Pripreme za obilježavanje ovog praznika počinjale su šestonedjeljnim božićnim postom. To je vrijeme kada su se svi članovi porodice, uključujući često i djecu, odricali svih vrsta mrsne hrane. Tucindan, dan koga od Božića dijeli samo Badnji dan, bio je u znaku pripreme božićne pečenice. Na ovaj dan nisu se smjela tući djeca, jer se vjerovalo da će se na taj način u nastupajućoj godini izbjeći čirevi, kako na djeci tako i na odraslim ukućanima. Badnjem danu posebno su se radovala djeca. Uoči Badnjeg dana ili ujutro rano na Badnji dan iz šume je donošen badnjak i pobadan u blizini kuće da se što bolje uočava
MIRKO MATIĆ, 3.1.2011. 10:03:29 Detaljnije

Domaćinstva u Donjem Malovanu 1992. godine

 Domaćinstva u Donjem Malovanu 1992. godine U Donjem Malovanu pred sami početak rata 1992. godine živjelo je 79 domaćinstava, koja su dočekala taj nesrećni rat i svaka na svoj način loše prošla. Ovaj spisak, nakon povratka u Malovan sačinili su Leko Momčila Marić i Marinko Sime Marić. Spisak je napravljen po zaseocima počevši od Privije a završivši sa Jovića krajem. Po zaseocima to izgleda kako slijedi.
Z.Duvnjak, 19.12.2010. 16:36:57 Detaljnije

Školstvo u Malovanu

Školstvo u Malovanu Osnovna škola u Malovanu je osnovana 1927. a nalazila se na granici Donjeg i Gornjeg Malovana, prvi učitelj je bio je LjUBOMIR ĆULAFIĆ iz Crne Gore, iza njega učitelj je bio RADOMIR TUCAKOVIĆ. Iza njega je bio MIHAJLO TOPIĆ. Interesantna je činjenica da je Nedjeljko Zjajić ovog svog učitelja sreo u Beogradu 1995. godine i da su se medjusobno prepoznali nakon 56 godina..
, 26.10.2010. 22:35:09 Detaljnije

Strljanica (Dan kosidbe na Kupresu)

Strljanica (Dan kosidbe na Kupresu) Možda ja i nisam u pravu, ali mi se čini da svaki kuprešak u rano proljeće, nekako odmah nakon što se prve livade zazelene, a sniježne krpe ostanu samo na obroncima osojnih strana Stožera, Raduše, Malovana ili Vitoroga pođe razmišljati o Strljanici. Nekada, kao dijete, osjećao sam stvarno treperenje od uzbuđenja pri samoj pomisli na Strljanicu koja dolazi, a da ni sada ne znam šta sam to od nje očekivao. Teško je danas naći odgovarajuće riječi da se taj osjećaj i uzbuđenje opiše.
Milan Zjajić, 18.7.2010. 12:47:16 Detaljnije

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan na Internetu    Web design: Kreativnije.com