Priče iz Malovana

Priče iz Malovana

 

Momo Milojkov-Bećar

Momo Milojkov-Bećar Momo Milojkov zvani Bećar, a pravo ime mu je bilo Dušam Marić, mnoge malovčane da pitamo ko je to i čiji je ne bi znali, a radi se o još jednom poznatom liku ne samo u Malovanu nego, prije svega u Šujici, Kupresu i kupreškim selima kako, pravoslavnim, tako katoličkim i muslimanskim. Oni su ga poznavali po nadimku Bećar dok smo ga mi u Malovanu zvali Momo Milojkov.
Zoran Duvnjak, 12.1.2016. 17:16:25 Detaljnije

Marinko Marić malovanjski knez

Marinko Marić malovanjski knez Marić Marinko zvani Knez ili Goretić (na ovaj drugi nadimak se malo i ljutio), kako su ga mnogi malovčani zvali, bio je jedan od najomiljenijih i najpriznatijih ljudi među malovčanima a i kupreškoj visoravni. Rođen 20-i neke godine prošlog vijeka, o njemu su mnoge priče ispričane, bio je šeret, znao se našaliti, ali isto tako i pomoći svojim komšijama, prijateljima, znanima i neznanima, imao je i kumova više nego možda i jedan malovčak, kome je god trebalo da se vjenča na brzinu Marinko se tu našao da bude kum, mogim dječacima je baš on bio uzor. Tokom dugih zimskik kupreških noći kada bura dune i sune, napravi smetove velike i po nekoliko metara, kada prekine saobraćaj Kupreškim poljem kod Marinka su mnogi putnici namjernici potražili spas, ogrijali se, nahranili, napojili, prenoćili, i sve, normalno, bez ikakve novčane naknade, a o iznenadnim gostima se najviše u to vrijeme brinula Marinkova maćeha Vlajka, koju je on posebno cijenio, više nego neki što su pazili rođene majke.O Marinku je teško pisati a da se nešto ne zaboravi, a bio je malovčak, uvijek je to isticao i volio je Malovan.
Zoran Duvnjak, 7.2.2015. 23:00:00 Detaljnije

Autobuska linija Kupres-Sarajevo svaki dan u 06,00 sa Momom Bukaricom, Tadijom i Jovicom

Autobuska linija Kupres-Sarajevo svaki dan u 06,00 sa Momom Bukaricom, Tadijom i Jovicom Osamdesetih godina prošlog vijeka mnogi se sa smiješkom na licu prisjećaju i komentarišu bilo neko lijepo vrijeme, najljepše, možda jeste možda nije... Za mene i moju generaciju, odnosno one rođene 50-tih i 60-tih stvarno bijaše lijepo vrijeme. Moja generacija je završila srednju školu 1980. godine i mahom svi upisasmo fakultete, najviše nas u Sarajevu, manje u Banjaluci, Beogradu, Zagrebu, Osijeku. Te ili sljedeće godine, zavisno od toga da li smo išli u JNA, mnogi iz Malovana i krenusmo na studije u Sarajevo, a među njima Anđelka Marić, bila jedan od najboljih učenika u našoj generaciji, Boja Vavan takođe odličan učenik, Jelica Kanlić, Zoran Duvnjak, Mirjana Duvnjak, Bogoljub Duvnjak, Nenad Marić, Rajko Marić je već studirao u Sarajevu kao i Niko Bajilo, dok je Zjajo Milan već završavao, Nikola i Radivoj Duvnjak već završili.
Zoran Duvnjak, 17.1.2015. 23:00:00 Detaljnije

Vlade-Vladica Dragomirov Duvnjak, čovjek i lovac od glave do pete

Vlade-Vladica Dragomirov Duvnjak, čovjek i lovac od glave do pete Dugo razmišljam kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka za kojega mnogi smatraju da je čovjek od posebnne sotre, ističe se mnogim stvarima veoma pošten, skroman, dobrog srca-širogrudan, a prije svega veliki znalac lova divljih životinja i njihovih ćudi a posebno u svoje vrijeme specijalista za vukove.
Zoran Duvnjak, 16.1.2015. 23:00:00 Detaljnije

Na grobu Dušana Dude Duvnjaka iznikla jabuka

Na grobu Dušana Dude Duvnjaka iznikla  jabuka Na grobu našeg Dude izraslo veliko stablo jabuke i na njemu veliki, lijepi plodovi jabuka koji na jesenjem kupreškom suncu počinju da rumene. U ovom groblju a i šire nisam čuo da je izrasla samonikla jabuka na grobu i da je toliko narasla i rađa plodove.
Zoran Duvnjak, 5.10.2013. 22:00:00 Detaljnije

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan na Internetu    Web design: Kreativnije.com