Priče iz Malovana

Priče iz Malovana

 

Jeremija Kikića

Jeremija Kikića Često sebe uhvatim u razmišljanju o Malovanu, malovčanima tako na red dođe da nešto napišem o Jeremiji Duvnjaku iz roda Kikića, odnosno kako da od zaborava otrgnem još jednog malovčaka i mnoge dosjetke koje su godinama prepričavane, kako u Drugom svjetskom ratu tako i poratnim periodu. Njegova deviza u jednom razdoblju života bila je: Nit ću Titi nit ću Draži već u šumu pa me traži.
Zoran Duvnjak, 27.10.2018. 17:53:29 Detaljnije

Sveštenici o.Saša i o. Simon Turkić dika i ponos kupreškog kraja

Sveštenici o.Saša i o. Simon Turkić dika i ponos kupreškog kraja Sveštenici o.Saša i o. Smon Turkić, naše gore list, već godinama uspješno propovjedaju vjeru pravoslavnu i ne zaboravljaju rodnu grudu i njene ljude.
Zoran Duvnjak, 12.9.2018. 18:49:32 Detaljnije

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin

Vukan Janjkića Duvnjak, u Malovanu poznatiji kao Vukan Mandin Vukan Janjkića Duvnjak, šaldžija kakovog na daleko od Malovana nije bilo, rođen je davne 1914. godine u Donjem Malovanu a umro 2006. godine takođe u svom Malovanu. U svoje 92 godine života preživio je ni manje ni više nego tri rata. Lulu pušio dugi niz godina, zbog toga su ga neki zvali i lulaš.
Zoran Duvnjak, 22.10.2016. 17:38:15 Detaljnije

Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata

Rađen Mitar, malovčak, guslar, pjesnik, živio život iz inata Još jedno lice iz Malovana, koje je dalo pečat našem selu Malovanu a koje ni u kom slučaju nebi trebalo zaboraviti a da se ne napiše bar nešto jeste Mitar. Radi se o Mitru Rađenu sinu Pere iz Donjeg Malovana rođenom negdje oko 1910. Godine kao potpuno zdravo djete i kratko vrijeme nakon rođenja ostaje potpuno slijep.
Zoran Duvnjak, 28.5.2016. 10:25:25 Detaljnije

Marić Trivun malovčak velikog srca

Marić Trivun malovčak velikog srca Još jedno lice iz Malovana koje se ni po koju cijenu ne smije zaboraviti a pamte ga mnogi po dobroti i srcu koje imao veliko kao Malovan o njemu se prepričavalo po svim republikama bivše nam zemlje Jugoslavije a radi se o Marić Trivunu zvanom Triško, koji je rođen u zaseoku Marića Dolina, Donji Malovan a veći dio svoga života je proveo na Stržanju gdje je držao na daleko čuvenu i u to vrijem najpoznatiju kafanu „Odmor“.
Zoran Duvnjak, 22.1.2016. 14:39:44 Detaljnije

Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan na Internetu    Web design: Kreativnije.com