Još neki Malini biseri

Pedesetih godina prošlog vijeka činilo se da struja nikada neće doći u Malovan. Tako je u toku 'bratskog razgovora' Zarija rekao bratu Mali kako će mu čim dođe struja u Malovan kupiti radio aparat.

Објавио: Milan Zjajić, у категорији Priče iz Malovana, 19.7.2010. 4:54:44

Pedesetih godina prošlog vijeka činilo se da struja nikada neće doći u Malovan. Tako je u toku 'bratskog razgovora' Zarija rekao bratu Mali kako će mu čim dođe struja u Malovan kupiti radio aparat. Male je uzvratio kako će i on Zariji dati žensko tele čim napravi štalu u Zagrebu.
Male je jednom pitao Bilku (Joka Despinić, žena Ilijina), kada se vraćala iz sela od Zjajića kuća: 'Bilka, bogati koliko je sati ?'

'Šta ja znam koliko je sati, đatri te odnili, otkalen meni sat.' Uzvratila je Bilka. 'Pa mislio sam bona u koja se doba obično vraćaš iz sela' šeretski se smiuljio Male.

Jednom prilikom dok su Despinići, koji nisu baš na glasu kao pretjerano čestiti pilali drva, Male je govorio: 'Ljudi slušajte, njiova testera pivuši (pjevuši) danas sutra, danas sutra....'

 

Iz iste kategorije:


Najnovije na sajtu:

Ovaj sajt je posvećen narodu krašnog kraja i kamenjara koji je kroz vijekove uspio ostati i opstati na ovim prostorima, očuvati svoju vjeru, svoje običaje i tradiciju, ali u dalekom svijetu mnogih ima kojima za rodnim selom srce pate, i koji u Malovan često požele da se vrate, da slobodno udahnu čari Malovanjskih lijepih gora i mirisa njegovog cvjetnog polja, snage bure s Malovana, vidjeti stada nebrojena, konje vrane nesedlane ravnim Kupreškim poljem razigrane, kosce dične gdje zelenu travu kose, i ostaje nam samo da u mislima često tamo odemo sada, ali tamo sada tišina se rasula svuda.
Ostalo nam usamljeno samo, naše selo, naša rodna gruda, i pitamo se dal izlazi nad Malovanom sunce i dal su jutra kao nekad ista. Pamtićemo zauvijek Malovan svoje selo, Milač rijeku bistru i studenu i Malovan portal koji gaji i čuva naš Malovan uspomenu.

© Copyright © 2006-2015. Malovan u srcu    Web design: Kreativnije.com