Кумови (сјећање на септембар 2008. године)

Кумови, стари кум (Предраг Баја Дувњак) и нови кум (Драган Ваван),ријеткост да се састану јер се храм крсти сваких 100 година, а на нашим просторима...

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Приче из Малована, 13.4.2019. 12:15:26

Maлован, Купрес, двадесетпрви вијек, Лазарица, нова, није идентична као она стара, али личи на њу, крсти се а није Видовдан,  Боже драги да ли сањам или је јава, кум је Драган Светка Ваван из Горњег Малована, видим ту је и Предраг Баја Дувњак, помно слуша литургију као и прије двадесет година када је био ријетки посјетилац литургије у својој Лазарици у родном Маловану.

Гледам Драгана, гледам Бају, оба су ми на свој начин блиски, Баја јер сам из његовог рода Мијајловића, много сам од њега научио, био ми узор у многим стварима, Драгана опет знам на други начин, млађи од мене неколико година, постигао у животу доста тога, а што је најважније није заборавио родни крај.
Гледам их у обновљеној Лазарици, а сузе ми навиру на очи, али не смијем да заплачем, мушкарци, горштаци тешко заплачу, маловчани посебно. Прилази старији Баја честита куму Драгану, види се од срца. Замољавам да их фотографишем, са задовољством пристају, многи присутни, који су имали при руци фото-апарат фотографишу загрљене кумове. Лијепо их видјети, нема шта.
Сигуран сам да присуствујем ријетком тренутку у животу хришћанина да се налази у друштву два кума истог храма али различитих грађевина. Обично се, бар су ми тако старији причали, сљедећи кум храма бира након стотину година од првиг крштења. А ево ја са својих четрдесет и неколико сам свједок да се у Маловану крсти храм други пут и добија нови кум. Први пут је крштен  када сам имао десетак година кум је био Баја, сада када сам четрдесетогодишњак кум је опет мој комшија, земљак и пријатељ Драган.

О драги Боже помози да се више никада не понови ситуација да се руше твоји храмови.

Доњи Малован, 28. 09.2008. године.

 

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

Јеремија Кикића, 27.10.2018. 17:53:29
Momo Milojkov-Bećar, 12.1.2016. 17:16:25

Најновије на сајту:

Umro Mirko Duvnjak Mirišan, 12.6.2019. 9:18:03

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован у срцу    Web design: Kreativnije.com