Хуманост и гести вриједни пажње браће Дејана и Стефана Дувњак, синова Пере Маркановог из Доњег Малована

О успјеху људи лијепо је писати, посебно о добрим дјелима младих људи, маловчанима, потомцима наших маловчана, писцу ових редова посебно је задовољство. Ових јануарских дана, као што и једна лијепа пјесма каже, „Нема љепших у години дана од Божића до светог Јована“, неколико лијепих вијести и гестова на друштвеним мрежама појавило се о нашим маловчанима, Дувњацима, синовима нашега маловчака од главе до пете Пере Дувњака званог Перо Марканов из Долине под Планином Малован. https://www.youtube.com/watch?v=4UbMaf2A_2g http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2929154-ovako-se-plivalo-za-bogojavljenski-krst-u-austriji-srbi-pokazali-da-vera-i-tradicija-ne-poznaju-granice-foto-video

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Новости и информације, 22.1.2018. 18:59:36

О успјеху људи лијепо је писати, посебно о добрим дјелима младих људи, маловчанима потомцима наших маловчана, писцу ових редова посебно је задовољство. Ових јануарских дана, као што и једна лијепа пјесма каже, „Нема љепших у години дана од Божића до светог Јована“, неколико лијепих вијести и гестова на друштвеним мрежама појавило се о нашим маловчанима, Дувњацима, синовима нашега маловчака од главе до пете Пере Дувњака званог Перо Марканов из Долине под Планином Малован.

Наиме, најприје се појави један видео прилог у трајању од 9 минута под насловом „Хуманост породице Дувњак“ ТВ Козарска Дубица, одмах ми западе за око и помислих зар Дувњака има у Козарској Дубици, хајде да погледам, кад тамо човјек сиромах прича како је на путу према Козарској Дубици стопирао и како су га у аутомобил примили млађи брачни пар, успут им се појадао како скромно живи, нема основних услова за живот, довезли га и отишли, да би се послије извјесног времена пред његовом кућом онај исти млађи брачни пар појавио и донијео много, како хране, других основних потрепштина за живот, шпорет и још много тога. Гледајући ТВ прилог по лику младог човјека Дувњака, подсјети ме, учини ми се, лице Пере Маркановог, "јесте његов син - није, ма јест мора бити" и тај прилог поставих на facebook профил Малован на Интернету-Разгледница из родног краја, под насловом „Да ли је овај Дувњак наше горе лист? По свој прилици јесте, Пере Маркановог син“, није много прошло појави се коментар Перине кћерке Симоне (добила име по покојном стрицу Сими) „Мој драги бато Дејан Дувњак“. Е драго ми би, нисам погрешио, а још ми драже што је Дејан тако хуман наше горе лист.

Није много времена прошло, чујем се са Пером телефоном, он баш много не мари за ову нову технологију, питам да би потврдио ону претходну информацју, „Је ли оно твој Дејан“ каже "јесте", драго и мени и њему, али Перо наставља причу о свему и свачему причасмо а посебно о нашем Маловану и на крају каже да би његов средњи син Стефан и ове године за Богојављење требао да плива за Богојављенски крст у граду Линц у Аустрији, а у организацији СПЦ Линц, „ако буде имао успјех, вјероватно ћеш чути“ и тако завршимо разговор. Ја данас други дан Јовањдана прегледајући вијести из свијета и земље налетих на текст „Овако се пливало за Богојавњенски крст у Аустрији: Срби показали да вера и традиција не познају границе“. Кад тамо, између осталог пише: „Победник трке за Богојављенски крст, био је Стефан Дувњак, који је поред хришћанске реликвије  добио и захвалницу од организатора Српске православне црке, ово је Стефану трећа побједа. Е рекох браво Перини соколови, браво купрешани, маловчани браво Дувњаци, баш сте нас обрадовали у ове благословене дане.

Више информација можете добити на линковима копираним у уводу овога текста.

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Zivi i zdravi bili jos godina sto sreca vas pratila bog vas blagoslovio i pomogao na vasem humanom delu pero druze stari puno pozdrava i za tebe kad si u ovo glupo i nehumano vreme uspeo od svoje dece izgradis pozitivne i humane ljude pozdrav za sve moje malovcane sirom shirts i zorana na objavi ovog divnog teksta
Miroslav duvnjak, Sidnej australija, 23.1.2018. 0:00:00

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:


Најновије на сајту:

Umro Mirko Duvnjak Mirišan, 12.6.2019. 9:18:03

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован у срцу    Web design: Kreativnije.com