Jeданаест година се дружимо са вама. Малован. Нет, разгледница из родног краја краја гдје смо рођени, одакле смо пошли и увијек се враћали, ако никако другачије бар у сновима, сјећањима, ту су наши корјени и корјени наших предака, а надајмо се и ми ћемо бити корјени наших потомака који ће помињати да су њихови корјени испод планине Малован на купрешкој висоравни у Југозападној Босни, гдје најљепше сунце рађа бура и југовина шибају свом својом слилином, гдје киша пада не одозго него са стране, гдје снијег пада са свих страна а многи који су то доживјели рекође да пада и одоздо, гдје су људи горштаци мекана срца ...

Малован нет - једанаести рођендан
11.10.2017.

Драги поштоваоци  25. oктобра 2006. године,  угледао је свјетлост дана  ваш и наш сајт Малован.нет захваљујућу прије свега Драгану и Марку Вавану, Мирку и Милану Дувњак, Јови- Јоши Марићу из Енглеске, а одакле би ако не маловчани из Енглеске, има ту ипак симболике. Ево већ једанаест година егзистира овај сајт, иако је технолошки напредак у сталном прогресу и електронске могућности се веома брзо мијењају, многе ствари брзо застарјевају, долазе нови профили facebоok, twiter и многи други а наш и ваш сајт Малован нет остаје и опстаје.

Кроз разне наше рубрике жељели смо и успјели да освјежимо памћења, а истовремено да што више забиљежимо о нашем и вашем вољемом Маловану, у рубрици приче из Малована презентовано је доста разних прича и пјесама које се односе на живот, рад и досјетке наших горштака, рубрици традиционални рјечник објаснили смо и свакодневно објашњавамо  и описујемо разне алатке за рад које су одавно престале бити у употреби. Преко  књиге гостију годишње прође више  ваших обавјести, поздрава, информација, честитки, саучешћа, размјена адреса и слично. До душе ове године мање из већ наведеног разлога више друштвених група.

Након једанаест година, када се осврнемо, много тога  је урађено  а све у циљу да смо ближи, иако нас стотине хиљада километара дијели, а расути смо по цијелом свијету, али једно нас увијек веже а то је родна груда, односно наш Малован.

Поред сајта имамо и face book профил Малован разгледница из Родног краја, на којој смо сви заједнички много активнији јер је такав медијум, много једноставнији, приступачнији, савременији и лакши је за комуницирање, већина нас има свој facebook профил, а од прошле године извршено је побољшање протока информација и увезивање сајта и facebook профила, на што сте сви већ навикли.

Колико год можемо трудимо се да вам пласирамо правовремену и квалитетну информавију из родног краја као и много лијепих фотографија које са посебном пажњом, радошћу а веома често и сјетом прегледамо. Такође смо протекле године обишли, фото и текстуални обиљежили значајне догађаје као што су Духови и Петорвдан у Благају, Видовдан у Маловану, Илиндан у Равном, Пантелиндан у Вуковску, долазак новоименованог мирополита дабробосанског њ. Високопреосвештенства Хризостома купрешким Србима. Поред догађаја из родног краја, захваљујући првенствено нашим људима међу којим је Јово Бајић редовно смо пропратили традиционалне купрешке саборе, који су ту негдје врсници нашем сајту, а одржавају се сваке године наизмјенично у Београду и Новом Саду. Пропраћен је и овогодишњи у Новом Саду 6. Октобра.

Пропратили смо и активности на обнови спомен плоче жртвама фашистичког терора у Горњем Маловану и обнављању ограде горбља такође у Горњем Малован захваљујући прије свих Велибору Зјајићу, Лази Вавану, Александру Шебезу и свакако нашој Валентини Дувњак.

Много текстова у нашу  архиву постависмо о нашим маловчанима, драгим и карактеристичним особама, које се свака на свој начин памте као што je о Лази Дувњаку-Лазици, Душану Дувњаку-Дуди, Маринку Марићу, нашем кнезу, Влади Дувњаку-Драгомировом, Моми Букарици из Рилића који је годинама возио аутобус на линији Купрес-Сарајево, Моми Марићу-Бећару, Тривуну Марићу, Митру Рађену... Неки текстови су изазвали и коментаре, некада позитивне а некада понеки и негативан. И коментари су објављивани, али нормално они примјерени гдје се не вријеђа нико. Надамо се да ћемо наставити са текстовима о нашим маловчанима и њуховим комшијама да се не заборави.

Многи маловчани нас и напустише, умријеше, одоше на онај свијет, а и то нас све на крају чека, када год можемо одемо на наша гробља да упалимо свијеће и помолимо се за њихову душу. Ове  2017. године умријеше: Радојка Марић-Гламочка супруга Моме Марића, Момчило Дувњак Гојковића, Сима Дувњак - Кривељуша, супруга Душана Ђућкова,  Joкa  Колоња супруга Душана Колоње, те стогодишња Анђа Деспинић супруга Боже Деспинића, ако некога не поменусмо није намјерно.                                                                      На крају шта рећи, једанаест година смо заједно, зар је мало,  нашем сајту желимо  још много година постојања и праћења живота и рада наших маловчана, њихових комшија и пријатеља, јер овај сајт је ширио и шири љубав, пријатељство, добре односе и вибрације, а веома често и носталгију за људима, крајем, обичајима, али ипак уз пјесму као што је она наша  „  Жели срце из ината на купрешка доћи врата, погледати свјетлос дана мога села Малована“...

Овом приликом се захваљујемо свима вама, никоме посебно се не би захваљивали јер сте сви заслужни у промовисању свога родног краја како  преко својих профила као и нашега сајта.

Да сте нам живи и здрави и дочекали двадесетогодишњицу, тридесетогодишњицу...

 

 

 
Зоран Дувњак

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:
Bravo Zorane, kao i uvijek - originalno. Na mnogaja ljeta!
Dragan Vavan, UK, 11. окт 2017.

Facebook коментари