Митрополит дабробосанки његово високопреосвештенство господин Хризостом посјетио купрешке Србе

(Купрес РС 24. септембар 2017. године) Његово високопреосвештенство Хризостом данас је у Храму Свете Тројице у Благајској Црквеној општини, Купрес Република Српска служио свету архијерејску литургију уз саслушење великог броја свештеника.

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Новости и информације, 24.9.2017. 19:09:52

Први пут након устоличења на свету дужност митрополита дабробосанског господин Хризостом је боравио на Купресу да би посјетио своје вјернике свој народ на овој висоравни и дао им благослов и подршку да остану и опстану. У Храму Св. Тројице окупио се велики број вјерника са Купреса, како оних који ту живе, тако и оних пођених на Купресу а расутих по разним крајевима, те оних из сусједних општина, прије свега Шипова, Бугојна, те Бања Луке, Бијељине, Приједора, Прњавора дођоше да се драгом Богу помоле на нашој висоравни да се поклоне нашем митополиту. У надахнутом говору миторполит Хризостом је истакао да је сретан што је поново на Купресу те се захвалио „свима онима који су дошли да се молимо за нашу отаџбину, за нашу породицу за наше село за наше свако добро које нам је Бог дао, то је бит то је божије добро и то морамо сачувати и то ће нам Господ вратити и благословити“, те истакао „Нека је срећан и благословен овај дан, нека Господ благослови наше сабрање данас овдје и нека нам света архијерејска литургија и света тајна причешћа буде на спасење и окрепљење. Радујем се што сам поново са вама као ваш нови  владика, митрополит, радујем се да видим ову цркву обновљену и освећену, био сам ја када је била пуна мина, када смо по њој ходали бојали се да ће нас дићи у ваздух, али смо ипак ходали по оним минираним камењем и жалили због трагедије која се десила а нисмо никад изгубили наду у милост и доброту божију, поздравите све ваше који су далеко од вас да им пренесете поруку да се враћају и дођу када год могу“. Митрополит Хризостом је такође истакао да је недавно био са владиком Лаврентијем те му рекао да намјерава ићи на Купрес да посјети купрешке Србе чему се  владика Лаврентије веома обрадовао и рекао да посебно поздрави купрешане Србе јер је он лијепе дане, као млад свештеник провео на Купресу, Благају, Вуковску и данас се сјећа тих дана и тих добрих људи и ако га здравље буде служио намјерава да ако Бог да дође на Купрес.

 

Дан бијаше онакав какав се пожељети може, сунчан, без вјетра како у шали мирополит рече Јањанима који дођоше на купрешку висораван како би видјели свога владику, који је много година службовао у Бихаћко-Петовачкој епархији којој и Шипово припада, „Јесам вам рекао да ће бити лијепо вријеме јер ја куда год  идем за моном иде и лијепо вријеме“.

Наш свештеник Марко Ђурић и његова попадија Вања и овај пут су се показали као прави домаћини којима се и овим приликом захваљујемо и желимо им угодан и благословен боравак на нашој висоравни.

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:


НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com