Видовдан 2017. године

Видовдан 2017. Године маловчани прославише у свом Маловану. Иако је био радни дан многи се окупише у Маловану како би присуствовали молитви и слави нашега храма и села, те да се виде са драгим људима, да обиђу своја огњишта, својим потомцима и унуцима покажу гдје су њихови корјени, одакле су, иако се налазе и живе далеко од њиховог Малована. Као и ранијих година у Малован за Видовдан дођоше наши маловчани, њихови пријатељи, кумови, рођаци из далеке Аустралије, Канаде, Америке, да не говоримо о ближим дестинацијама као што су Србија, Република Српска, Њемачка, Аустрија, Велика Британија

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Новости и информације, 28.6.2017. 19:51:31

/ Малован, Купрес ФБиХ 28. јуна 2017. године/ Када маловчани одлучише да граде свој храм у којем ће се окупљати и Богу молити бијаше нека тешка времена. Посебно за православца Србина, који крсну славу слави и драгом Богу се моли, нису толико економски колико у политички маловчани били стављени у запећак у односу на друга купрешка села, не само од других народа, него и од неких припадника свога Српског народа, а нису били криви и нешто другачији од осталих. Али кренули су у тај веома опсежан план изградње цркве и на крају су успјели изградили храм за који смо сви прижељкивали да ће бити храм св. Саве, али врх српске православне цркве одлучи да храм буде посвећен св. Цару Лазару косовском и да се празник села и храма обиљежава 28. Јуна на Видовдан,  симбол многих наших страдања, побједа и пораза. Саградише и у њему службе одржаваше све до неких тешких времена када свак свакоме вук, односно непријатељ постаде, дођоше неке несретне године и дани, нељуди који мислише да се само они Бoгу моле и да су му мили те до темеља срушише нашу љепотицу ­- Лазарицу. Али хвала Богу и његовој вољи наша Лазарица поново никну из пепела још љепша и свјетлија и у њој се поново маловчани почеше Богу молити и око ње окупљати.  На Видовдан се одиграше многи историјски догађаји као да их је неки од педигреа режисер режирао, од Косовске битке  до Сарајевског атентата, Газиместана обиљежавања 600 година  битке, говора Слободана Милошевића на тој годишњици, па затим стварања-формирања Војске Републике Српске у Видовданске дане 1992.године, па одвођења Милошевића у Хаг, све до данашњих дана и формирања владе Републике Србије, и то све  на Видовдан и око Видовдана. Тако и наше мало, а нама драго село Малован сваке године, па  ове 2017. обиљежи сеоску славу и славу храма на Видовдан. Многе Видовдане наши маловчани проведоше далеко од Малована, родног краја али се увијек и испонова присјете Видовдана не само они малобројни који се вратише у Малован, него и они диљем Републике Српске, Србије, Америке, Канаде, Аустралије и многих европских земаља, гдје нас све нема. И он који из далека дођу у родни крај, ако за Видовдан нису били у Маловану, осјећају се као да и нису били.

И Видовдан 2017. Године маловчани прославише у свом Маловану. Иако је био радни дан многи се окупише  како би присуствовали молитви и слави нашега храма и села, те да се виде са драгим људима, да обиђу своја огњишта, својим потомцима и унуцима покажу гдје су њихови корјени, одакле су, иако се налазе и живе далеко  од њиховог Малована. Као и ранијих година у Малован за Видовдан дођоше наши маловчани, њихови пријатељи, кумови, рођаци из далеке Аустралије, Канаде, Америке, да не говоримо о ближим дестинацијама као што су Србија, Република Српска, Њемачка, Аустрија, Велика Британија...Само да неке поменемо који већ традиционално за Видовдан долазе као што су кум храма Драган Ваван, његов брат Марко, Богољуб Иваз, Бранко Деспинић, Марко Зјајић, Станко Зјајић, Миле Ваван и његов син Немања, Зарија Канлић и његова супруга Миљка, Давид Дувњак Ђућков из Енглеске, брат и сестра Боро и Вера Канлић, Леко Вулин и његова породица, Војкица Дувњак Лукин са својом породицом,сестром Јелицом и остарјелим оцем Луком, Мирослав Дувњак Ђорђића са својом породицом чак из Аустралије, Милка Ђокина и њена породица чија је кћерка Драгана Канлић ове године била кума славе, Митар Љубин са својом потомцом, Дади, Боги, Милац, Ука, Радивој Дувњак,  Mитар-Момчило Рађен са супругом Обренком и сестром Бојаном, Мирко и Анђа Канлић из Канаде, Валентина Дувњак (којој се и овом приликом захваљујемо на фотографијама), и многи други, надам се да се неће наљутити што појединачно нису поменути.

Свету литургију и ломљење славског колача у нашој Лазарици,  служили су  о. Марко Малеш из Зенице, наш зет и наше горе лист који вуче корјене из сусједног Рилића, о. Жељко Ракита из Шипова, о. Миладин Бужанин из Коњица, о. Славиша Ђурић из Бугојна  о. Предраг Црепуља из Ливна, ђакон Урош Билић са Сокоца и домаћин о. Марко Ђурић. Овом приликом им се свима захваљујемо што су дошли у наш Малован и увеличали наше црквено и сеоско славље.

            Дан бијаше какав се  пожељети не толико топал са умјереном облачношћу, а Малован, његови обронци, поље и пољце, косе, лопари окићени предивним видовданским цвијећем. Малован, стасит окупан и окићен видовданским цвијећем, срећан што поново гледа своје маловчане и њихове потомке, који се окупише под његовим скутима код своје цркве Лазарице која је прирасла уз Малован као и срца маловчана.

            Данас свим маловчанима  душа бијаше испуњена неком посебном благошћу, мирноћом, задовољством, радошћу, неким посебним осјећајем. Разиђоше се са надом да ће се у још већем броју и са више потомака и пријатеља и наредног Видовдана окупити у родном крај.

                                                                                                           

 

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Хвала Зоране на дивном тексту и подсјећању на градњу наше Лазарице. Да додам да је кума овогодишње славе била Драгана Канлић Милкина са својим кћеркама. Нека им Господ подари добро здравље, радост, срећу......
Вера, Бања Лука, 7.7.2017. 0:00:00

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Јеремија Кикића, 27.10.2018. 17:53:29
15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com