Света Литургија и прослава Васкрса 2017. године

Васкрс на Купресу 2017. године, након васкршњег поста, прослављен је свечано како и доликује најрадоснијем догађају васкрсењу Исуса Христа.

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Новости и информације, 17.4.2017. 18:03:01

 

Било је свечано на Купресу код Срба за Васкрс,  литургију наш  парох Марко Ђурић и овога Васкраса је служио у храму Свете Тројице у Новом Селу уз  асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза, младе и веома ангажоване попадије те Анђе Петковић и још једног дијела вјерника. Храм бијаше препун вјерника углавном омладине, дјевојака, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота једна. 

Након литургије, парох Ђурић, већ другу годину узастопно, скупа са неколицином домаћих момака организповао је  избор најљепше бојеног и најтврђег јајета.  Жири у саставу од три дјевојке Зорица Шебез, Цветана Милишић и Јелена Кнешић  имао је веома захтјевну улогу да изабере најљепше бојено јаје од 14 кандидованих са великом љубављу бојених. Најшепше бојено јаје имала је Николина-Нина Шебез, друго мјесто освојила  је Јелена Дувњак, док је трећа била прошлогодишња побједница Кристина Попадић. У такмичењу за најтврђе јаје(жири у саставу  Слободан Зубић, Александар Шебез, Милош Машић, уз подршку о. Ђурића) највише успјеха имао је Душан Кнежић звани Пумпи (иначе прошле године заузео друго мјесто), друго мјесто Анђелко Мијатовић са својим синовима Данијелом и Гојком, док је треће мјесто заузео јуниор Пумпијев Ненад Кнежић, наш дади Марић за мало је изгубио треће мјесто. Ми маловчани опет смо добро прошли, прво мјесто у такмичењу за најљепше бојено јаје освојила је унука наше маловањке Јоке Шладанове, друго мјесто Миришанова унука Јелена и Дади за мало трећи.  Парох Ђурић са легендарног Озрена сродио се  са нашим горштацима, прихватили оно њега и он њих.
Други и трећи дан Васкрса парох Ђурић ће обићи своје парохијане у Маловану, Равном и Вуковску  те служити литургију и бити им на услузи.
Све у свему лијепо је било боравити у нашем завичају, видјети се са драгим људима, по коју прозборити, присјетити се наших предака, наше традиције, нашег Православља. На васкршњи понедјељак у задње неколике године већ традиционално освану снијег по планинама.
Још једном искрени поздрав уз наше ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ.

 

 

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com