Након двадесет пет година...

Двадесет пет година од страдања Срба на Купресу, почетка рата у Бих, погибије Канлића, Дувњака, Марића,Вавана, Иваза, Спрема, Свитлица, Зубића, Боснића, Челебића, Павловића, Лугоња, Машића, и многих других што положише животе за наше боље сутра за своје потомке, за Републику Српску, нека им је вјечна слава и хвала, да почивају у миру у царству небеском. https://www.youtube.com/watch?v=E4_0dicKaiQ

Објавио: Малован.нет, у категорији Новости и информације, 2.4.2017. 21:18:32

Двадесет пет година од страдања Срба на Купресу, почетка рата у Бих, погибије Канлића, Дувњака, Марића,Вавана, Иваза, Спрема, Свитлица, Зубића, Боснића, Челебића, Павловића, Лугоња, Машића, и многих других што положише животе за наше боље сутра за своје потомке, за Републику Српску, нека им је вјечна слава и хвала, да почивају у миру у царству небеском.

Након двадесет пет година, шта се промијенило, неки се маловчани вратише у свиј Малован, јутрос се присјећају 3.априла 1992. године, са језом у срцу пале свијеће својим на тај дан погинулим, присуствују парастосу у својиј цркви Лазарици у Маловану, неки су далеко од Малована, али и они се сјећају, те догађаје и осјећаје никада неће избирисати из памћења, Славко - Прле на Флориди, то јутро му изгину пола породице Отац Милан, дјед Владо, касније стриц Мирко, баба Бојануша би рањена, Борота и Мишко у далекој Аустралији то јутро им одведоше оца Ђоку којег смо од миља звали Буго и дан данас ни вијести о њему, Мирјана, Драга, Ружа, Стана  и мајка им Мара у РС из чије продице настрадаше све три мушке главе Милош, Митар и Миле, Симо и Милица Кикића у околини Прњавора чији једињак Душан положи живот у Маловану, Канлић Петар и Зорка умријеше негдје у околини Зрењанина чији Нико,  иако није служио редовну војску узе пушку да брани родни праг и положи живот у Маловану на привији-рампи, Миришан  негдје  РС  чија Даринка положи живот као прва жена жртва на Купресу a могуће и у цијелој БиХ, Жељко са породицом чији отац Митар такође погину то јутро у Маловану, Николе Дувњака Савиног  кћерке љепотице Милица и Јелена већ одрасле а Јелена се и удала и има кћерку, чини ми се Николину, ех да је дјед види, Душан Дувњак као и Никола би одведен из Малована жив и здрав и до данас ни трага ни гласа, и Спасоја Пајо Канлић њихов комшија би такође заробљен и одведен у Херцеговину и РХ  како онда тако и дан дани никада ни једне информације, Гојко и Боја Канлић за својим Војином и дан данас лију сузе али суза нема више једина им утјеха су два Војинова сина сокола Гојко и Горан, Биља Ране Марића маринкова и њихов син Миленко се вратише у свој Малован, Мирко Канлић на великим мукама испусти душу, Светко Дувњак симин погину са својим комшијама и пријатељима код ровања у Маловану, Маринко Дувњак, Жикица Максимовић и многи други који своје животе дадоше и уградише у темеље Републике Српске, надајмо се да није узалудно ... 

 Многи су на жалост отпутовали за својим на данашњи дан погинулим комшијама, члановима породица, кумовима, пријатељима. 

Шта рећи а да емоције не прораде и након четврт вијека, шта ново рећи а утјешити њихове потомке, њихове најмилије, нема ријечи,  нека им је лака земља и надајмо се да су рају  да нас гледају нека је вјечна слава и хвала наши мученицима!!!

Малован.нет

https://www.youtube.com/watch?v=E4_0dicKaiQ

 

 Дан када је Босна заплакала -

Поводом 3. априла данас (03.04.2017. године) су представници борачке организације и општине Купрес Рс, положили вијенац и Нивим Селу на спомен обиљежје погинулим и несталим борцима и цивилима са подручја општине Купрес, а затим у цркви Светог мученика кнеза Лазарау Маловану, служена литургија и парастос за страдале Србе током рата  (1992-1995) .
Литургији и парастосу су присуствовали начелник општине Купрес РС господин Гојко Шебез, предсједник општинске БО Купрес РС господин Шпиро Кнежићи предсједник ОВ Купрес ФБиХ господин Млађен Павлица те вјерници и породице погинулих.

Валентина Дувњак

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com