Васкрс 2016. године на Купресу

Васкрс на Купресу 2016. године, двадесет година од повратка на родну груду, купрешки Срби обиљежише како доликује.

Објавио: Зоран Дувњак, у категорији Новости и информације, 2.5.2016. 19:46:48

Васкрс на Купресу 2016. године, двадесет година од повратка првих купрешких Срба, који се након рата вратише на своју родну груду, крај у којем се веома често и по четити годишња доба промијене у једном дану, био је у карактеристичном стилу  и ове године. На велики понедјљак паде снијег на Купресу, па баш као и у пјесми на бехар на воће, а воће процвјета ове године доста рано, како проицвјета тако га у снијег а са њим и лед за само једну ноћ претвоти у црни пепео. У понедјељак се и саобраћај веома отежано одвијао, али што оно кажу каква год зима била око Ђурђевдана ће окопнити, тако и би на велику суботу угрија сунце и почеше поново маслачци да цвјетају а мекоте да се жуте од умилног цвијећа.

Али наш човјек, као из оне пјесме „Син горштака купрепака са падина Виторога, Малован, Радуше, Сивера...“, се неда, претрпио је он и горе ствари него снијег крајем априла. Он испости часни пост и дочека Христово васкрсење, које се ове године деси на први мај.

Па, било је доста свечано на Купресу код Срба за Васкрс, централну литургију наш млади парох Марко Ђурић је служио у храму Свете Тројице у Новом Селу уз већ традиционалу асистенцију и свесрдну помоћ Александра Шебеза. И Бога ми би препун храм углавном омладине, цура, момака, младих брачних парова са дјечицом љепота их видјети. Фино је млади парох Ђурић, скупа са неколицином домаћих момака организповао, након литургије, избор за најљепше бојено и најтврђе јаје.  Жири у саставу од три младе дјевојке у народној ношњи имао је веома захтјевну улогу да изабере најљепше бојено јаје од укупно 19 кандидованих са љубављу бојених. Најшепше бојено јаје имала је Кристина Попадић, друго мјесто освојио је Марко Милишић, док је трећа била Зорица Шебез са својом братаницом Николином. У такмичењу за најтврђе јаје највише успјеха имао је млађани Горан Зубић Костин, друго мјесто Бранко Кнежић звани Пумпи, а треће опет Кристина Попадић. Стиче се утисак да се млади парох Ђурић већ сродио са нашим горштацима, прихватили оно њега и он њих. Да свечаност  буде још већа ових дана свештенику Ђурићу се родила кћерка којом приликом му и честитамо.

Други дан Васкрса парох Ђурић је служио литургију у Храму Св. Цара Лазара у Маловану а трећи дан у Храму Св. Илије у Равном.

Све у свему лијепо је било бити у нашем завичају, видјети се са драгим људима, по коју прозборити, присјетити се наших предака, наше традиције, нашег православља.

Још једном искрени поздрав уз наше традиционално ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ.

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Biloje preljepo svaka cast popu na dobroj organizaciji pozzz za gospodina koji je ovo sve ljepo napiso i takoje i bilo bijosam prijatan. Poz od milisica
Milisic zoran, Linz, 3.5.2016. 0:00:00
Da ste mi zivi i zdravi i dogodine slavili i zivi bili
zvjezdana, Banja Luka, 3.5.2016. 0:00:00

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Moć prirode-ćud čovjeka, 18.2.2018. 12:33:56

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com