01. нов 2010.

Школство у Маловану 3 - Још о учитељима

Драги моји, јутрос у Београду сам разговарао са својим оцем Зјајић Недељком (1929) о учитељима у Маловану. Он ми је навео нека имена која до сада нисам запазио и добијене информације хоћу да подијелим са свима који посјећују ову страницу.

Школство у Маловану
26. окт 2010.

Школство у Маловану

Основна школа у Маловану је основана 1927. а налазила се на граници Доњег и Горњег Малована, први учитељ је био је ЉУБОМИР ЋУЛАФИЋ из Црне Горе, иза њега учитељ је био РАДОМИР ТУЦАКОВИЋ. Иза њега је био МИХАЈЛО ТОПИЋ. Интересантна је чињеница да је Недјељко Зјајић овог свог учитеља срео у Београду 1995. године и да су се медјусобно препознали након 56 година..

Стрљаница (Дан косидбе на Купресу)
18. јул 2010.

Стрљаница (Дан косидбе на Купресу)

Можда ја и нисам у праву, али ми се чини да сваки купрешак у рано прољеће, некако одмах након што се прве ливаде зазелене, а снијежне крпе остану само на обронцима осојних страна Стожера, Радуше, Малована или Виторога пође размишљати о Стрљаници. Некада, као дијете, осјећао сам стварно треперење од узбуђења при самој помисли на Стрљаницу која долази, а да ни сада не знам шта сам то од ње очекивао. Тешко је данас наћи одговарајуће ријечи да се тај осјећај и узбуђење опише.