Приче из Малована

Приче из Малована

 

Јеремија Кикића

Јеремија Кикића Често себе ухватим у размишљању о Маловану, маловчанима тако на ред дође да нешто напишем о Јеремији Дувњаку из рода Кикића, односно како да од заборава отргнем још једног маловчака и многе досјетке кoје су годинама препричаване, како у Другом свјетском рату тако и поратним периоду. Његова девиза у једном раздобљу живота била је: Нит ћу Тити нит ћу Дражи већ у шуму па ме тражи.
Зоран Дувњак, 27.10.2018. 17:53:29 Детаљније

Свештеници о.Саша и о. Симон Туркић дика и понос купрешког краја

Свештеници о.Саша и о. Симон Туркић дика и понос купрешког краја Свештеници о.Саша и о. Смон Туркић, наше горе лист, већ годинама успјешно проповједају вјеру православну и не заборављају родну груду и њене људе.
Зоран Дувњак, 12.9.2018. 18:49:32 Детаљније

Вукан Јањкића Дувњак, у Маловану познатији као Вукан Мандин

Вукан Јањкића Дувњак, у Маловану познатији као Вукан Мандин Вукан Јањкића Дувњак, шалџија каковог на далеко од Малована није било, рођен је давне 1914. године у Доњем Маловану а умро 2006. године такође у свом Маловану. У своје 92 године живота преживио је ни мање ни више него три рата. Лулу пушио дуги низ година, због тога су га неки звали и лулаш.
Зоран Дувњак, 22.10.2016. 17:38:15 Детаљније

Рађен Митар, маловчак, гуслар, пјесник, живио живот из ината

Рађен Митар, маловчак, гуслар, пјесник, живио живот из ината Још једно лице из Малована, које је дало печат нашем селу Маловану а које ни у ком случају неби требало заборавити а да се не напише бар нешто јесте Митар. Ради се о Митру Рађену сину Пере из Доњег Малована рођеном негдје око 1910. Године као потпуно здраво дјете и кратко вријеме након рођења остаје потпуно слијеп.
Зоран Дувњак, 28.5.2016. 10:25:25 Детаљније

Марић Тривун маловчак великог срца

Марић Тривун маловчак великог срца Још једно лице из Mалована које се ни по коју цијену не смије заборавити а памте га многи по доброти и срцу које имао велико као Малован о њему се препричавало по свим републикама бивше нам земље Југославије а ради се о Марић Тривуну званом Тришко, који је рођен у засеоку Марића Долина, Доњи Малован а већи дио свога живота је провео на Стржању гдје је држао на далеко чувену и у то вријем најпознатију кафану „Одмор“.
Зоран Дувњак, 22.1.2016. 14:39:44 Детаљније

Најновије на сајту:

Јеремија Кикића, 27.10.2018. 17:53:29
15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com