Становништво

У овом дијелу сајта можете сазнати више информацијама о малованским породицама,  одакле потичу, које дијелове Малована насељавају или су насељавали, те које славе обиљежавају.

Обухваћена су сљедећа презимена: Бајило, Ваван, Деспинић, Дувњак, Зјајић, Иваз, Канлић, Колоња, Марић, Машић и Рађен...

 

 

Машић

Засеок:

Ћемалић и Анови

Поријекло:

Машићи су Српски православни род који је до 1992.г.  живио у насељима Анови и Ћемалић у Горњем Маловану. Славе Св. Великомученика Георгија - Ђурђевдан.

Тачно се зна да су Машићи и  Канлићи из Доњег Малована један род. Канлићи су првобитно живjeли у Горњем Маловану, да би негдје између два свјетска рата одселили у Доњи Малован.

Боривоје Ж Милојевић у  свом опису Г. Малован 1921. године помиње двије куће Канлића „Северно од Ђајића кућа је ниска коса , па затим плитка депресија у којој су куће Канлића 2,  ...“ , што тачно одговара данашњем опису „Машића кућа“ у засеоку Ћемалић.

 

Најновије на сајту:

Umro Mirko Duvnjak Mirišan, 12.6.2019. 9:18:03

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован у срцу    Web design: Kreativnije.com