Становништво

У овом дијелу сајта можете сазнати више информацијама о малованским породицама,  одакле потичу, које дијелове Малована насељавају или су насељавали, те које славе обиљежавају.

Обухваћена су сљедећа презимена: Бајило, Ваван, Деспинић, Дувњак, Зјајић, Иваз, Канлић, Колоња, Марић, Машић и Рађен...

 

 

Рађен

Засеок:

Јовићи

Поријекло:

Др. Дувњак каже да су биле три породице и славиле су св. Јована Крститеља, живјели су у засеоку Јовића Крај. Према колективном памћењу села, они су се из Далмације последњи доселили и Малован.

Према казивању Рађен Митра млађег њихов родоначелник је био Иван Рађен а дошао је у Малован из Врлике са још једним братом који је продужио даље и настанио се у Стројицама гдје и данас постоје становници презимена Рађен. Он даље истиче да је осамдесетих година прошлог вијека сакупа са својим комшијом Миланом Дувњаком посолм био у Врлици и увјерио се да  постоји презиме Рађен утоме далматинском селу. Временом се и код чланова истог домаћинства презиме мијењало тако да се једни презивају Рађен а други Рађан све у зависности како су их чиновници уписивали у матичне књиге.

Најновије на сајту:

Umro Mirko Duvnjak Mirišan, 12.6.2019. 9:18:03

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован у срцу    Web design: Kreativnije.com