Новости и информације

Новости и информације

 

Pohod na vrh Malovana 1828. metara, vječiti izazov

Svaki malovčak kada se probudi u šta prvo pogleda, u sunce pa u vrh Malovana. I tako svaki dan, međutim, danas se mora preći više kilometara, stotina a nekada i hiljada kilometra da bi se došlo i popelo na Malovan. Malo ih je koji se nisu popeli vrh Malovana ali ih ipak ima, to je vječiti izazov koji traje i traje, ali...
Зоран Дувњак, 5.9.2017 9:36:36 Детаљније

И Вуковско прослави Пантелиндан

У храму Благовијести Пресвете Богородице у Кудиљима, Купрес ФБиХ окупи се велики број вјерника поријеклом из Вуковска и Бућоваче, као и њихових пријатеља, кумова из Равног, Малована, Мрачаја, Благаја и других мјеста како би се састали у родном крају, Богу помолили, походили својим корјенима, своме храму, вуковским изворим који наком рата поново потекоше, да обиђу свој пропланак, своје кућиште, згариште, али ипак своје.
Зоран Дувњак, 15.8.2017 14:43:32 Детаљније

Равно село равно ли си, посебно у Илинданске дане

Равно, село на купрешкој висоравни у које се највише Срба вратило након рата. Село посебно оживи љети у Илинданске дане. Тако је било и ове године, када се у њиховом храму окупише равњани Лугоње, Чивчићи, Буквићи, Драгољевићи, Контићи, Бојанићи... као и њихови пријатељи и кумови из Вуковска, Бућоваче, Малована, Благаја, Мрачаја. Службу у храму служише о. Слчавиша и о. Марко уз помоћ Шебез Александра. Овогодишњи кум славе био је Лазо Буквић.
Зоран Дувњак, 15.8.2017 13:42:24 Детаљније

Rođeni beograđanin, porijeklom malovčak zaprosio djevojku na vrhu Malovana

Rođeni beograđanin Dušan Kanlić sin Marka, zvani Baljkušić, peto koljeno Spase-Suše Kanlića, čiji korjeni vuku sa Kanlića kose podno Malovana zaprosio djevojku, lijepu crnogorku Jelenu u zavičaju svojih predaka na vrhu planine Malovan na visini od 1828. metara.
Zoran Duvnjak, 17.7.2017 21:52:34 Детаљније

Видовдан 2017. године

Видовдан 2017. Године маловчани прославише у свом Маловану. Иако је био радни дан многи се окупише у Маловану како би присуствовали молитви и слави нашега храма и села, те да се виде са драгим људима, да обиђу своја огњишта, својим потомцима и унуцима покажу гдје су њихови корјени, одакле су, иако се налазе и живе далеко од њиховог Малована. Као и ранијих година у Малован за Видовдан дођоше наши маловчани, њихови пријатељи, кумови, рођаци из далеке Аустралије, Канаде, Америке, да не говоримо о ближим дестинацијама као што су Србија, Република Српска, Њемачка, Аустрија, Велика Британија
Зоран Дувњак, 28.6.2017 19:51:31 Детаљније

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com