Христос Васкрсе!

Драгим земљацима у отаџбини и расијању,као и осталим православним посјетиоцима сајта ,  желимо сретан Васкрс, највећи хришћански празник, уз традиционалну честитку "Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!".

Објавио: Уредништво malovan.net, у категорији Новости и информације, 26.4.2008. 22:00:00

Драгим земљацима у отаџбини и расијању,као и осталим православним посјетиоцима сајта ,  желимо сретан Васкрс, највећи хришћански празник, уз традиционалну честитку "Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!".

Васкрс је најважнији хришћански празник јер суштина хришћанског учења заправо означава васкрснуће Христово из мртвих. То је побједа вјере и живота над смрти.

Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недјељу зором, осјетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетио је на гроб. Стражари, који су чували гроб, у страху су попадали као мртви. Исус је васкрсао.

На Васкрс је, по вјеровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима.

Само ученик Тома, који је био одсутан, није повјеровао да је Христос ускрснуо, отуда у народу узречица "невјерни Тома".

Људи се за овај празник поздрављају са: "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе". Цијела недјеља празника зове се Свијетла недјеља, а тада се пјевају радосне црквене пјесме.

На првом Васељенском сабору, у Никеји 325. године, одлучено је да се Васкрс свуда празнује истог дана, послије прољећне равнодневице, прве недјеље послије јеврејске Пасхе и првог пуног мјесеца.

Васкрс је покретан празник. Увијек се везује само за недјељу, и може "пасти" у размаку од 35 дана, од 4. априла до 8. маја по грегоријанском, односно од 22. марта до 25. априла по старом, јулијанском рачунању времена.

За Васкрс се јаја боје црвено и другим јарким бојама и поклањају пријатељима. Јаје има симболичко значење јер се из њега рађа живот.

Комплетан текст Васкршње посланице можете погледати на линку СПЦ
http://www.spc.yu/sr/vaskrsnja_poslanica_2008_godine

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

Најновије на сајту:

Јеремија Кикића, 27.10.2018. 17:53:29
15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com