Драгим земљацима у отаџбини и расијању,као и осталим православним посјетиоцима сајта ,  желимо сретан Васкрс, највећи хришћански празник, уз традиционалну честитку "Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!".

Христос Васкрсе!
26.4.2008.

Драгим земљацима у отаџбини и расијању,као и осталим православним посјетиоцима сајта ,  желимо сретан Васкрс, највећи хришћански празник, уз традиционалну честитку "Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!".

Васкрс је најважнији хришћански празник јер суштина хришћанског учења заправо означава васкрснуће Христово из мртвих. То је побједа вјере и живота над смрти.

Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недјељу зором, осјетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетио је на гроб. Стражари, који су чували гроб, у страху су попадали као мртви. Исус је васкрсао.

На Васкрс је, по вјеровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима.

Само ученик Тома, који је био одсутан, није повјеровао да је Христос ускрснуо, отуда у народу узречица "невјерни Тома".

Људи се за овај празник поздрављају са: "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе". Цијела недјеља празника зове се Свијетла недјеља, а тада се пјевају радосне црквене пјесме.

На првом Васељенском сабору, у Никеји 325. године, одлучено је да се Васкрс свуда празнује истог дана, послије прољећне равнодневице, прве недјеље послије јеврејске Пасхе и првог пуног мјесеца.

Васкрс је покретан празник. Увијек се везује само за недјељу, и може "пасти" у размаку од 35 дана, од 4. априла до 8. маја по грегоријанском, односно од 22. марта до 25. априла по старом, јулијанском рачунању времена.

За Васкрс се јаја боје црвено и другим јарким бојама и поклањају пријатељима. Јаје има симболичко значење јер се из њега рађа живот.

Комплетан текст Васкршње посланице можете погледати на линку СПЦ
http://www.spc.yu/sr/vaskrsnja_poslanica_2008_godine

 
Уредништво malovan.net

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.
Коментари посјетилаца:

Тренутно нема коментара на овај текст.

Facebook коментари