Страдања Срба у Купресу

У току Другог светског рата у Купресу хрватске усташе масакрирале су 1.038 Срба цивила, од тога чак 255 деце испод десет година старости! У антифашистичкој борби страдало је још 500 Срба из овог краја.

Објавио: www.vesti.rs, у категорији Новости и информације, 1.4.2009. 18:07:48

У току Другог светског рата у Купресу хрватске усташе масакрирале су 1.038 Срба цивила, од тога чак 255 деце испод десет година старости! У антифашистичкој борби страдало је још 500 Срба из овог краја.

У обимном материјалу којим располаже Фонд за истраживање геноцида над српским народом наводи се да су у току 1991. године Хрвати у Купресу (који је био већински српски град) почели да оснивају своје војне јединице. Куће и станови у којима живе Срби ноћу су посебно обележавани. Већ почетком наредне године Хрвати и муслимани почињу да шаљу своје породице - жене, децу и старе из Купреса у Ливно и Дувно. Последња два аутобуса отишла су 24. марта 1992. године, а Хрвати истовремено постављају контролне пунктове на прилазима граду.

На следећем примеру најбоље ће се видети стравичан континуитет геноцида који се после педесет година поновио - у дан! „Рано ујутро 3. априла 1942. године око 6 сати из правца села Шујица, у коме је живело искључиво хрватско становништво, извршен је напад усташких припадника на околна српска села. Затечене српске мештане који нису успели да побегну, убијали су на лицу места. Само у Доњем Маловану тога дана убијено је 20 Срба.

Пола века касније, истог дана 1992. године, из правца Малована, удаљеног од Купреса 12 километара, чуле су се детонације и пуцњава. Припадници хрватске војске упали су у српска села и немилице почели да убијају цивилно српско становништво и да истовремено пале села. Тога дана нападнута су и села - Благај, Занаглина, Равно, Вуковско, Рилићи, Купрес и Бегово Село.

У крвавом усташком походу, који је био страшнији од оног из 1942. године, са земљом су сравњена сва српска села. На купрешкој висоравни убијено је 150, а заробљено 183 српских цивила, који су одведени у бројне логоре у Херцеговини и злогласну сплитску ‘Лору’. Судбина многих заробљеника ни данас није позната“, наводи се у извештају Фонда за истраживање геноцида.

Четрдесет пет заточених из фабричке хале текстилног комбината „Квалитет“ одведено је 6. априла 1992. године у Шујицу код Томиславграда (Дувна), а потом у Сплит. „Наредили су нам да се скинемо и изујемо, тако да смо остали само у доњем вешу. Потом су нас пописали и наредили да кренемо у колони по двојица према Шујици, уз пратњу припадника ХВО. Било је веома хладно и падао је снег, а ми смо голи и боси пешачили до Шујице, која је од Купреса удаљена 22 километра“, посведочио је Милорад Шебез, који је са оцем Трифком прошао пакао „Лоре“.

СПАЉЕНО 105 ЧЛАНОВА ПОРОДИЦА ЛУГОЊА И СПРЕМО

Према речима преживелог сведока Душана Марића, у Другом светском рату за само један дан у Беговом Селу код Купреса убијено је и спаљено чак 105 чланова породица Лугоња и Спремо! Ужасан континуитет геноцида настављен је и 6. априла 1992. године, када су припадници хрватских снага у Купресу стрељали Стевана Спрема, а два дана касније у селу Занаглина на свиреп начин убили су и његовог оца Богољуба. Други Богољубов син Ратко води се као нестао, а трећи, Миле, пронађен је мртав у свом стану.

 
 

Ваш коментар на текст:
Поља означена са * су обавезна за унос
Уредници сајта www.malovan.net не одговарају за садржај порука и коментара посјетиоца овог сајта. Уредници задржавају право да поруке и коментаре са увриједљивим, вулгарним и непримјереним садржајем бришу или мијењају. Уколико мислите да је нека од објављених порука или коментара по било ком основу увриједљива за вас, молимо да нас контактирате на адресу info@malovan.net са захтјевом да уклонимо непримјерени текст.

Коментари посјетилаца:

За Станимира, који се интересује за Марић Ранка звани Ране из Малована, Ранко је у својству борца ВРС бранећи свој Малован погинуо 1992. године. Више можете прочитати у тексту о његовом оцу Марић Маринку Маловањском Кнезу на овој страници.
Mалован.нет, Уредништво, 12.10.2018. 0:00:00
Napišite mi nesto o stradanju Srba u drugom svetskom ratu između Duvna i Posusja.Zanima me bilo kakva informacija o Marić Ranku iz Malovana otac mu je bio autoprevoznik 70 -ti godina Ranko je rođen 1956 g.
Stanimir, Gornji Milanovac, 12.10.2018. 0:00:00
Pozdravio bih sve Malovcane kao i mog druga Kanlic Dragana isli smo zajedno u skolu moja adresa bozo.males@telenet.be
Bozo Males, Antwerpen, 19.11.2009. 0:00:00
Pitanje za gospodina "za sad anonimnog". Kako mogu da dodjem do kasete za koju kazete da je posedujete,o desavanjima na Kupresu u Aprilu 1992 godine? Veliki pozdrav.
Guest, Bijeljina, 16.11.2009. 0:00:00
Pitanje za gospodina "za sad anonimnog". Kako mogu da dodjem do kasete za koju kazete da je posedujete,o desavanjima na Kupresu u Aprilu 1992 godine? Veliki pozdrav.
Aleksandar, Bijeljina, 16.11.2009. 0:00:00
Молио бих уредника да исправи уколико је могуће у првој реченици,први ред фали реч дође до ___померања__.....
Чова који је увијек писао ћирилицу, Србија, 13.10.2009. 0:00:00
Мајка Русија није више на "коленима" то је показала ове зиме кад је обуставила испоруку гаса.Ако дође до померања за 1/10 њене територије улево гледајући на географској карти или ти према Западу богами ће бити тесан Атлантик.А онда ето нас на наша огњишта.То неће бити ништа ново јер су наша браћа Руси учествовали у ослобађању Србије од западних крволока у Другом свјетском рату о чему свједоче небројани споменици погинулим Руским војницима по Војводини и широм наше напаћене Србије.Нажалост многи од наших водећих политичара били су то "заборавили".Надам се да ће то градиво обновити сад до 20.10.2009. тј. до посјете пресједника Медведева.Поздрав испод Радуше преко Равашнице,Паклина,Омара,Турјаче,Малована,Витороге,Плазенице,Стожера,Превије,Црног Врха и Сивера свим православцима од моје маленкости.
Чова који је увијек писао ћирилицу, Србија, 13.10.2009. 0:00:00
samo nek Rusija jaca svakim danom je sve jaca Sad joj se i Njemacka klanja dolazimo uskoro u nas Kupres SPREMITE SE BICEMO LJUDI
markovic luka, beograd, 8.6.2009. 0:00:00
Javite se na info@malovan.net, a mi vam garantujemo da nista od navedenog necemo objaviti. Pozdrav
Urednik, Malovan.net, 30.4.2009. 0:00:00
ZVAO SAM U VEZI ONE KASETE ALI SE NIKO NEJAVLJA NA ONAJ BROJ . POSLAT CU VAM MOJ BROJ TEL. AKO MI OBECATE DA GA NECETE OBJAVIT .
za sad anoniman, -, 29.4.2009. 0:00:00
ZVAO SAM U VEZI ONE KASETE ALI SE NIKO NEJAVLJA NA ONAJ BROJ . POSLAT CU VAM MOJ BROJ TEL. AKO MI OBECATE DA GA NECETE OBJAVIT .
za sad anoniman, -, 29.4.2009. 0:00:00
zapaljeni smo
Guest, -, 26.4.2009. 0:00:00
Zalosno je Savo, sto na temu Stradanje Srba pises da su Hrvati stradali. Ne kazem da nisu. Ali ne moze se reci da smo mi cinili njima ono sto su oni nama. Pises sada da je taj dogadjaj bio u Drugom svjetskom ratu- navodno kad su Suhovljani Hrvati postradali- pa to je jos gos gore- jer su u Drugom svjetskom ratu narocito postradali Srbi na Kupresu- Jure Francetic - Crna legija ustaska- na Kupresu su poklali oko 300 djece Srpske, Selo Katanice u Vukovsku ustase su potpuno potamanile i spalile, seljake sa njiva su vodili u jame- Borova Glava, itd, itd... 1000 Srba iz Crne Gore je poginulo pri oslobadjanju Kupresa od ustasa... I ti pricas kako su Suhovljani stradali? Ako jesu meni je i njih zao, ali zalim i moj narod najvise, jer su moj rod. I to je isto kao da pises da su u Jasenovcu pored 700.000 Srba stradali i Hrvati.. I sad je bitnije sto je stradalo tamo nekoliko Hrvata nego ogroman broj Srba! Ne znam da Trifunovica ima u Bonnu? Danas je Veliki Petak- a ja Vam svima zelim za dva dana srecan Vaskrs sa pozdravom: Hristos Voskrese! Vaistinu voskrese!
Simo, -, 17.4.2009. 0:00:00
Hej Kuprešak, moji nisu mjenjali ni vjeru ni naciju, a neću ni ja mjenjati svoje ime. Ponosim se svojim imenom i svojim rodom u koji pripada i episkop Lavrentije. A šta ti imaš da pokažeš?
Savo, Valetta, 17.4.2009. 0:00:00
Koliko ja znam Trifunovica nije bilo u Suhovi. I sad koji su to tvoji a koji su nasi??? Nije mi jasno. Ako si Simic Jankovic Juric...mozda mislis da si nas jer potices iz pokatolicene srpske porodice jer se zna da su danasnji hrvati na Kupresu pokatoliceni Srbi. Otkud vam da pjevate uz gusle??? A to sta se desilo u Suhovi u drugom svjetskom ratu nije mi poznato. Poznato mi je sta je bilo u Malovanu, Kudiljima, Begovom selu, Blagaju i po ostalim srpskim selima. Jesi li Savo cuo za Borovu Glavu (koliko je Vukovljana zavrsilo tamo) i Katanice(ostalo je samo nekoliko zivih iz cijele familije)...za jamu Rajicevku gdje je ubaceno 49. blagajskih kosaca. Mozda su ih bas Suhovljani bacili tamo. Pitaj djeda mozda ce da ti kaze. A Bog je sudija i sudice svima nama. Zapitaj se koliko je srpske djece pobijeno od strane ustasa na Kupreskoj visoravni???
Kupresak, -, 17.4.2009. 0:00:00
Upravo sam doznao odakle je "Savo"; zivi u Njemackoj i znamo mu pravo ime i prezime. Dragi zemljaci nemojte nasjedati na provokacije ovog tipa! Pozdrav!
Kupresak,, -, 16.4.2009. 0:00:00
Upravo sam doznao odakle je "Savo"; zivi u Njemackoj i znamo mu pravo ime i prezime. Dragi zemljaci nemojte nasjedati na provokacije ovog tipa! Pozdrav!
Kupresak,, -, 16.4.2009. 0:00:00
Moje pitanje se odnosilo na Drugi svjetski rat, a ne na ovaj 1992. A što se tiče poruke da se izbriše moje pitanje, smatram je dokazom netolerancije. Mene boli gubitak mojih mrtvih, a u ovom ratu nisam nikoga bližeg izgubio, jer smo davno odselili s Kupresa. A ko je počeo rat, nema smisla diskutirati - niko neće priznati da je on. A ja sam se još 1990. naslušao priča Miloševićevih emisara kako ćemo zaspat u Jugoslaviji, a probudit se u Velikoj Srbiji. Pa nisam ja bio sam na tim predavanjima. Šta se pravite budale!
Savo, Valetta, 16.4.2009. 0:00:00
Ja bih zamolio urednika da izbrise komentar ovoga Save Trifunovica. I bas me interesuje odakle je Savo Trifunovic??? Da nije iz Zlosela??? Pozdrav za urednistvo.
Kupresak, -, 15.4.2009. 0:00:00
Za Savu- zasto lazes? Kupres je napadnut u aprilu 1992 i nasi su ga isti mjesec oslobodili - posto su Hrvati za jedan dan pobili oko 50 Srba. U aprilu nije Bozic katolicki nego 25 decembra. A Hrvata od 1992 do ponovnog pada Kupresa u njihove ruke 1994. tj. 1995 kada su okupirali i podrucje na kojem je Suhova, nije ih ni bilo tu. Dakle- nije se desilo nikakvo stradanje Suhovljaka Hrvata na Bozic jer hronoloski nije bilo moguce.
Simo, -, 14.4.2009. 0:00:00
Pokoj dušama svih mrtvih, i naših i njihovih. Ko zna išta, ko je od naših napao Suhovljake na njihov Božić pa su mnogi izginuli? Molim odgovor na ovom forumu ili na mail: savotrifunovic@ymail.com
Trifunović Savo, Valetta, 13.4.2009. 0:00:00
Posaljite nam SMS poruku ili se javite na 00447973520470. Hvala!
urednistvo, -, 5.4.2009. 0:00:00
napisite broj telefona , javit cu vam se u vezi kasete .
za sad anoniman, -, 4.4.2009. 0:00:00
UPALIMO SVIJECE I PREDAJMO POKOJ SRBIMA SA KUPRESA, KOJIMA KOMSIJE UZESE ZIVOT SAMO STO SU BILI SRBI. 1. Askic Dane Stanko,1941.god. 2.Bajic Vlade Jovo,1950,god. 3.Bajilo Rajka Marko,1945.god. 4.Bastic Tomislava Predrag,1971.god. 5.Bastic Mitar 6.Bastic Mitra Mara 7.Bosnic Laze Milan,1961.god. 8.Bosnic Nedeljka Spiro,1954.god. 9.Bosnic Vida Zoran,1973.god. 10.Bosnic Nedeljka Milos,1962.god. 11.Vavan Mitra Mirko,1949.god. 12.Vavan Gojka Ilija,1950.god. 13.Vasic Zarka Simo,1943.god 14.Vasic Srece Velibor,1963.god. 15.Vasic Sime Zarko,1962.god. 16.Velimir Zdravka Ilija,1971.god. 17.Velimir Markovic Mirjana 18.Vuleta Davida Lazar,1950.god. 19.Vuleta Petra Zoran,1964.god. 20.Galic Djure Smiljana,1953.god. 21.Glisic Luke Bozo,1942.god. 22.Golic Mile Marko,1950.god. 23.Danilovic Jove Vlajko,1952.god. 24.Dragoljevic Trivuna Maksim,1962.god. 25.Dragoljevic Trivuna Cvijo,1956.god. 26.Dragoljevic Ilije Momir,1972.god. 27.Dragoljevic Dusana Mihajlo,1961.god. 28.Dragoljevic Mirka Luka,1969.god. 29.Dragoljevic Stojana Todor,1957.god. 30.Duvnjak Dragomira Vlado,1945.god. 31.Duvnjak Sime Dusan,1967.god. 32.Duvnjak Sime Svetozar,1962.god. 33.Duvnjak Milosa Mitar,1967.god. 34.Duvnjak Dane Mitar,1940.god. 35.Duvnjak Mitra Mladen,1958.god. 36.Duvnjak Andjelka Savo,1937.god 37.Duvnjak Vlade Milan,1936.god. 38.Duvnjak Jovana Slobodan,1942.god. 39.Duvnjak Draguna Darinka,1938.god. 40.Duvnjak Vladimira Ljiljana,1958.god. 41.Duvnjak Acima Vlado,1907.god. 42.Duvnjak Luke Marinko 43.Duvnjak Mitra Milos,1925.god. 44.Djuric Cvije Tomislav,1940.god. 45.Djuric Rade Stanko 1941.god. 46.Djuric Branka Bogoljub,1962.god. 47.Zdero Gojka Lazo,1972.god. 48.Zivanic Vuke Zarko,1946.god. 49.Zjajic Branko 50.Zubic Luke Momcilo,1967.god. 51.Zubic Pere Milutin,1974.god. 52.Zubic Mice Pero,1968.god. 53.Zubic Riste Pero,1952.god. 54.Zubic Riste Jovo,1950.god. 55.Zubic Gojka Stojan,1925.god. 56.Ivaz Bogoljuba Dusan,1965.god. 57.Jakovljevic Laze Momcilo,1932.god. 58.Janjic Jove Milos,1933.god. 59.Janjic Trivuna Rajko,1968.god. 60.Jarcevic Jove Radmila,1973.god. 61.Jarcevic Marka Vlastimir,1956.god. 62.Jarcevic Trifka Nedeljko,1950.god. 63.Jarcevic Marka Andja,1948.god. 64.Jarcevic Tome Dusanka,1934.god. 65.Kanlic Petra Niko,1956.god. 66.Kanlic Gojka Vojislav,1955.god. 67.Kanlic Dusana Mirko,1950.god. 68.Kanlic Marka Perica,1972.god. 69.Kanlic Slavka Djuka,1968.god. 70.Karan Stanka Nedeljko,1949.god. 71.Keranovic Gojka Todor,1948.god. 72.Keranovic Boze Marko,1948.god. 73.Keranovic Gojka Mitar,1952.god. 74.Knezevic Mico,1938.god. 75.Knezic Marka Spiro,1952.god. 76.Knezic Riste Stojan,1964.god. 77.Knezic Milenka Rade,1926.god. 78.Knezic Sime Dusko,1983.god. 79.Knezic Djuke Luka,1954.god. 80.Kovacic Nedeljka Ranko,1975.god. 81.Kovacic Boze Vojislav,1937.god. 82.Kovinjalo Spire Momcilo,1973.god. 83.Kovinjalo Marka Milos,1960.god. 84.Kontic Stanka Milorad,1958.god. 85.Kontic Vukana Lazo,1960.god. 86.Kontic Sime Marko,1923.god. 87.Kontic rodj.Velimir Sema 88.Kolonja Slavka Vojislav,1952.god 89.Kolonja Davida Dragan,1971.god. 90.Krndija Pero,rodj.1911.god. 91.Kureljusic Vlade Boris 92.Lelovic Cvije Niko,1961.god. 93.Lugonja Bogoljuba Stevo,1966.god. 94.Lugonja Laze Vojislav,1955.god. 95.Lugonja Jove Vlado,1940.god. 96.Lugonja Zarka Bogoljub,1933.god. 97.Lugonja Svetka Branko,1957.god. 98.Lugonja Radivoja Nedeljko,1960.god. 99.Lugonja Svetka Marko,1954.god. 100.Lugonja Mihajla Risto,1939.god. 101.Lugonja Mihajla Dusan,1954.god. 102.Lugonja Trivuna Ljubomir,1967.god. 103.Lugonja Marka Branko,1946.god. 104.Males Boze Niko,1930.god. 105.Malusic Stanka Dragan,1973.god. 106.Manojlovic Stanka Djordje,1955.god. 107.Manojlovic Gojka Marko,1960.god. 108.Manojlovic Branka Dusan,1949.god. 109.Maric Marinka Dragan,1971.god. 110.Maric Mitra Vukasin,1965.god. 111.Maric Marinka Ranko,1956.god. 112.Maric Milenka Stanko,1949.god. 113.Maric Jove Spasoje,1933.god. 114.Maric Svetka Predrag,1951.god. 115.Maric Save Luka,1957.god. 116.Maric Spasoje Miro,1965.god. 117.Maric Zarije Lazo,1938.god. 118.Maric Andjelka Aleksandar,1975.god. 119.Maric Vlade Sinisa,1975.god. 120.Marjanovic Radojka,1957.god. 121.Markovic Save Risto,1954.god. 122.Markovic Milana Dragan,1969.god. 123.Matic Sime Aleksa,1934.god. 124.Matic Sime Krstan,1962.god. 125.Meseldzija Ilije Simo,1955.god. 126.Mijatovic Spire Pero,1920.god. 127.Milic Predraga Bozo,1966.god. 128.Milisic Milenka Milan,1965.god. 129.Milisic Djordja Vladimir,1972.god. 130.Milisic Mihajla Jovo,1936.god. 131.Milinovic Vlade Jovo,1946.god. 132.Miskovic Gojka Niko,1957.god. 133.Novalusic Trivuna Lazo,1974.god. 134.Ostojic Sime Zarko,1963.god. 135.Ostojic Luke Milorad,1960.god. 136.Pavlica Draguna Miroljub,1965.god. 137.Pavlica Bore Dragun,1936.god. 138.Pavlovic Vlade Jovo,1951.god. 139.Pavlovic Stanka Trifko,1957.god. 140.Pavlovic Ante Dragan,1966.god. 141.Panic Petra Luka,1946.god. 142.Periz Cvije Pero,1973.god. 143.Periz Jove Petar,1949.god. 144.Pivac Marka Pero,1941.god. 145.Pivac Manojla Zeljko,1964.god. 146.Radic Milorada Dusan,1961.god. 147.Radic Momcila Dragan,1976.god. 148.Rudic Ljubomira Borislav,1941.god. 149.Rudic Todora Milan,1958.god. 150.Svitlica Stojana Milivoj,1967.god. 151.Svitlica Milutina Grujica,1953.god. 152.Svitlica Milogosta Stanko,1962.god. 153.Svitlica Stanoja Gojko,1950.god. 154.Soro Mitra Momcilo,1964.god. 155.Soro Djure Dusan,1934.god. 156.Soro Stjepana Andjeko,1947.god. 157.Soro Mitra Petar,1914.god. 158.Spremo Mirka Branislav,1950.god. 159.Spremo Branka Milorad,1936.god. 160.Spremo Vojka Mile,1946.god. 161.Spremo Slavka Petar,1945.god. 162.Spremo Branislav Milka,1975.god. 163.Spremo Stojka Radovan,1967.god. 164.Spremo Laze Branimir,1973.god. 165.Spremo Nedeljka Simo,1929.god. 166.Spremo Stjepana Strailo,1909.god. 167.Spremo Ilije Adja,1935.god. 168.Spremo Jove Savica,1920.god. 169.Trifunovic Andjelka Dane,1962.god. 170.Trifunovic Dusana Drago,1961.god. 171.Trifunovic Mome Slavko,1962.god. 172.Turkic Jove Janko,1946.god. 173.Cupina Milana Mihajlo,1970.god. 174.Franic Riste Ilija,1953.god. 175.Crnogorac Dragoslava Goran,1974god. 176.Celebic Petra Drago,1966.god. 177.Celebic Gojka Ostoja,1956.god. 178.Celebic Radoslava Milan,1963.god. 179.Celebic Radoslva Stevo,1955.god. 180.Celebic Radoslava Janko,1959.god. 181.Colic Dusana Jovo,1956.god. 182.Colic Obrada Milos,1970.god. 183.Sebaz Save Mladen,1942.god. 184.Sebez Pavla Savo,1946.god. 185.Sesum Milosa Momcilo,1937.god. 186.Sesum Marinka Danilo,1950.god. 187.Sikic Rade Ile,1967.god. 188.Skobic Petra Nenad,1954.god. 189.Skobic Petra Stojan,1957.god. 190.Satara Gojka Rajko,1967.god. 191.Sormaz Jove Dragan,1952.god. 192.Nikic Cvita 193.Kanlic Dusan "KUPRESKA GRUPA"-Nestali Srbi sa Kupresa 3/4 April 1992.god. 1.Dragoljevic Stojana Slavko,1946.god. 2.Duvnjak Save Nikola,1957.god. 3.Duvnjak Vlade Dusan 4.Kanlic Jove Spasoja,1954.god. 5.Lugonja Bogoljuba Ratko,1962.god. 6.Maric Ostoje Jovo,1943.god. 7.Maric Rade Djoko 8.Markovic Jove Krstan,1947.god. 9.Masic Manojla Marko 10.Masic Manojla Radovan,1954.god. 11.Masic Mile Dragan,1962.god. 12.Masic Mile Milivoje,1955.god. 13.Milic Nike Ljupko,1941.god. 14.Milic Nike Ratko,1938.god. 15.Milisic Stevana Dusan,1959.god. 16.Nikic Spire Dusan,1952.god. 17.Civcic Stojana Mirko,1962.god. 18.Colic Steve Dusan,1952.god. Izvinjavam se porodicama ako sam pogrijesio u podacima. Oni ce uvjek biti u nasim srcima. Bog ce suditi,a mi prastati i ne zaboravljati.
Slavko Zdero, Kanada, 3.4.2009. 0:00:00
kako da stupimo u kontakt u vezi ove kasete?
Urednistvo, -, 3.4.2009. 0:00:00
ja posjedujem video kasetu , o nekim detaljima desavanja na kupresu 1992 .
za sad anoniman, -, 3.4.2009. 0:00:00

Facebook коментари

Текстови из исте категорије:

15. Kупрешки сабор, 20.10.2018. 8:23:05

НАЈНОВИЈЕ НА САЈТУ::

Овај сајт је посвећен народу крашног краја и камењара који је кроз вијекове успио остати и опстати на овим просторима, очувати своју вјеру, своје обичаје и традицију, али у далеком свијету многих има којима за родним селом срце пате, и који у Малован често пожеле да се врате, да слободно удахну чари Маловањских лијепих гора и мириса његовог цвјетног поља, снаге буре с Малована, видјети стада небројена, коње вране неседлане равним Купрешким пољем разигране, косце дичне гдје зелену траву косе, и остаје нам само да у мислима често тамо одемо сада, али тамо сада тишина се расула свуда.
Остало нам усамљено само, наше село, наша родна груда, и питамо се дал излази над Малованом сунце и дал су јутра као некад иста. Памтићемо заувијек Малован своје село, Милач ријеку бистру и студену и Малован портал који гаји и чува наш Малован успомену.

© Copyright © 2006-2015. Малован на Интернету    Web design: Kreativnije.com